Antena 3 CNN Actualitate De la blow-moulder la Coca-Cola în America, la homeless pe străzile din România

De la blow-moulder la Coca-Cola în America, la homeless pe străzile din România

De la blow-moulder la Coca-Cola în America, la homeless pe străzile din România
01 Ian 2009   •   16:10

EXCLUSIV ANTENA3.RO Nea? Costică, cum îi spun "colegii de breaslă" e un om energic şi coerent pentru vârsta pe care o are. 64 de ani şi o viată pe "malul celălalt" : o soţie şi doi copii, un loc de muncă la companii mari din America şi dintr-o data, pe străzile Bucureştiului. Din 2000 îşi împarte viaţa între noptile dormite în Gara de Nord şi pomenile cu haine şi mâncare de la biserici.
Costica I. a ajuns un om al străzii după ce a lucrat zece ani la companii mari de peste Ocean şi după a pierdut la FNI tot ce avea, după ce s-a întors în România. Acum are 64 de ani şi, deşi este energic şi se ţine bine pentru experienţa de viaţă pe care o are, trăieşte de pe o zi pe alta în Gara de Nord din Bucureşti, pentru că nimeni nu îl angajează din cauza vârstei.
10 ani peste Ocean, la Coca Cola şi Allen Bradley
A plecat în America împreună cu familia sa în noiembrie 1989, ca refugiat politic, pentru că se săturase de "foamea din România", după cum spune Costică I. pentru Antena3.ro. A avut statut de imigrant şi şi-a găsit un loc de muncă printr-o fundaţie cehă din America.
"Nu cunoşteam limba engleză, pentru că în liceu am făcut germană, dar am învăţat-o acolo", adaugă nea? Costică pentru Antena3.ro.

Deşi are doar o şcoală tehnică de mecanic de locomotivă şi o diplomă de bacalaureat, Costică I. a lucrat în SUA patru ani şi jumătate la Coca Cola şi cinci ani la Allen Bradley, pe post de blow-moulder. Costică explică pentru Antena3.ro, ce înseamnă termenul pe care l-a pronunţat pe o americană neaoşă.
"La Coca Cola ma ocupam de blow-moulding, adică de realizarea bidoanelor cum sunt cele de Tuborg, iar la Allen Bradley montan relee pe şantiere. Am fost foarte bine educat profesional în SUA, foloseam chiar maşini franţuzeşti", detaliază pentru Antena3.ro fostul angajat pe meleaguri străine.
Intre timp nea? Costică a divorţat şi a revenit în ţară în 1999, pentru o moştenire lăsată de mama lui, care murise între timp. El zice expeditiv că soţia lui s-a încurcat cu un turc, iar despre copii, "mai bine spune că nu-i am".
"Am căzut odată cu FNI-ul"
Deşi menţionează că în cei zece ani de plaiuri străine nu a avut posibilitatea să-şi cumpere o casă în America, pentru că şi-a întreţinut cei doi copii la facultate, nea? Costică adaugă că s-a întors în ţară cu o parte din banii munciţi peste Ocean, pe care i-a pus pe carnetul de la FNI.

"Casa mamei mele a fost revendicată, iar actele pe care le aveam, carnetul FNI, cartea de muncă şi certificatul de naştere, mi-au fost furate. Am căzut odată cu FNI-ul, iar din anul 2000 stau în Gara de Nord. Am vrut să mă angajez după ce m-am întors în România, am încercat chiar la Coca Cola, însă am fost refuzat din cauza vârstei pe care o am (n.r. ? 64 de ani)", explică Costică I. pentru Antena3.ro.
Videle via Bucureşti
Viaţa de acum a lui nea? Costică I. e trasată între Videle şi Gara de Nord, pomeni de la biserici şi bani pe care-i face din ?servicii diverse?.
Locuinţa lui nea? Costică este acum Gara de Nord, unde stă doar ziua, pentru că pentru noapte are asigurat un locşor în altă parte.
"In fiecare noapte iau trenul spre Videle, pentru că acolo cei de la Transporturi Feroviare sunt oameni cu adevărat şi ne lasă să stăm acolo. Apoi mă întorc în Bucureşti şi rămân în gară ori merg să-mi caut de mâncare sau să fac o baie", povesteşte nea? Costică despre o zi din viaţa lui pentru Antena3.ro.
El mai spune pentru Antena3.ro cum că în Gara de Nord oamenii străzii sunt trataţi la fel ca şi "cei care suflă în pungă", când de fapt cei din urmă ar fi personajele negative din poveste, după cum adaugă Costică I.
"Intr-o noapte am rămas în Gară, dar am fost dat afară de paznici, iar când am revenit dimineaţa, din cauza restanţei la somn, cei care suflă în pungă mi-au furat buletinul de identitate şi mi-au tăiat pantalonii în zona buzunarului din faţă. In piaţa de boschetari trebuie să dormi iepureşte ca să ai grijă la buzunare", spune revoltat nea? Costică pentru Antena3.ro.
In ceea ce priveşte mâncarea şi traiul zilnic al fostului blow-moulder, nea? Costică are pentru fiecare dintre cele două probleme câte o strategie.
"La capitolul mâncare am optat pentru pomenile de la biserici, dar pentru asta trebuie să cunoşti ritualul ortodox : sâmbăta sunt pomeni, vinerea e Sfântul Maslu, de asemenea într-o zi a săptămânii se aduc alimente şi haine pentru pomeni", explică, pentru Antena3.ro, Costică I. strategia vieţii de om al străzii.
El adaugă pentru Antena3.ro că face rost de bani din două surse : se întâmplă să-i ceară cineva un serviciu, iar "acesta costă" sau pur şi simplu cere bani preotului.
Costică I. mai povesteşte pentru Antena3.ro că petrece mult timp la sediul cabinetului Samu Social, unde socializează, îşi spală hainele, discută cu colegii de breaslă, joaca şah sau remi.

Deşi trecerea a fost bruscă de la America, familie, loc de muncă, la traiul pe străzi în România, nea? Costică concluzionază că e bine că nu-l întreabă nimeni nimic.
Asociaţia samusocialdinRomânia este o organizatie neguvernamentala românească, înfiinţată în 2004 sub egida Samusocial International, care a preluat un proiect iniţiat pentru persoanele adulte fără adăpost din 1998 de către organizaţia Medici Fără Frontiere-Belgia
Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: oamenii strazii America SUA usa paula safta
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close