Antena 3 CNN Actualitate De miercuri, cresc pensiile, salariile bugetarilor şi amenzile. Gazele nu se mai scumpesc

De miercuri, cresc pensiile, salariile bugetarilor şi amenzile. Gazele nu se mai scumpesc

De miercuri, cresc pensiile, salariile bugetarilor şi amenzile. Gazele nu se mai scumpesc
01 Oct 2008   •   10:27

Luna octombrie aduce bani în plus la salarii şi pensii, dar şi amenzi mai mari. Primii care se bucură de majorările salariale sunt profesorii, care primesc 9 procente. Salariul minim pe economie va creşte, de miercuri, cu 40 de lei. Pensionarii sunt o altă categorie care va beneficia de o creştere a venitului lunar. Executivul a aprobat majorarea punctului de pensie de la 581,3, la 697,5 lei.
Veşti bune pentru consumatorii casnici. Gazele nu se vor scumpi, aşa cum solicitase Distrigaz Sud. Cu toate acestea, pierderile pe care distribuitorul le înregistrează în prezent se vor reflecta, cel mai probabil, în facturile consumatorilor casnici, începând din 2009.
În urmă cu o săptămână, Distrigaz Sud a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei majorarea preţurilor gazelor naturale furnizate populaţiei cu aproximativ 12%, de la 1 octombrie 2008. Motivele invocate în favoarea majorării au fost creşterea costurilor de achiziţie a gazelor din import, dar şi angajamentul guvernului de a alinia preţul gazelor din producţia internă la cel achiziţionat din import. La asta s-a adăugat şi dezechilibrul între costurile de achiziţie a gazelor şi preţul de vânzare.
După ce solicitatea a fost respinsă, reprezentanţii companiei au anunţat o majorare a pierderilor înregistrate în prezent. Ceea ce înseamnă că, pentru a-şi acoperi costurile, Distrigaz va aplica, de acum înainte, o politică mult mai strictă pentru recuperarea sumelor facturate.
Încă de la începutul anului, principalii distribuitori, E.ON şi Distrigaz, au cerut în repetate rânduri creşterea preţurilor la gaze. Prima majorare din acest an a avut loc la 1 februarie, cu 8,5%. Ulterior, distribuitorii de gaze au solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei să accepte o nouă majorare, cuprinsă între 8-12%, de la 1 aprilie.
Solicitarea a fost respinsă atunci de autorităţi. Ultima majorare a preţului gazelor pentru populaţie a fost înregistrată în urmă cu 3 luni, la 1 iulie, când acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clienţii Distrigaz Sud şi cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz România.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: majorari salariale
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close