Antena 3 CNN Actualitate Decanul Facultății de Geografie, despre Cascada Bigăr: ”Se va reface”

Decanul Facultății de Geografie, despre Cascada Bigăr: ”Se va reface”

Cascada Bigăr se va reface în mod natural, este de părere decanul Facultății de Geografie de la Universitatea din București, Alexandru Nedelea.

Decanul Facultății de Geografie, despre Cascada Bigăr: ”Se va reface”
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    11 Iun 2021   •   17:56

„Din punctul meu de vedere, trebuie să lăsăm lucrurile să meargă în mod natural. Această cascadă se va reface, dar peste zeci, peste sute de ani. Oricum e foarte accesibilă, foarte mulți opresc în drum și imediat ajung la cascadă. Eu zic că se va reface în mod natural. Eroziunea își va spune cuvântul și acea bucată de stâncă prăvălită va fi fărâmițată de apă și se va duce, dar pe marginea stâncii se va forma o altă cascadă, o altă treaptă la fel de frumoasă.

E apa care vine din adânc, iar cascada va fi acolo și va dăinui mult și bine. Numai că era acum foarte vizitată, cunoscută, toți cu selfie-uri și cu telefoane și de aceea s-a mediatizat atât de mult“, a precizat decanul Alexandru Nedelea, pentru DC News.

Cascada Bigăr, situată în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, s-a prăbuşit pe 7 iunie sub propria greutate. Romsilva şi preşedintele CJ Caraş-Severin au transmis că dezastrul a fost provocat de cauze naturale, dar Mircea Jumanca, activist de mediu şi ghid turistic, a contrazis această afirmaţie. Motivul prăbușirii Cascadei Bigăr, spune acesta, este intervenția omului în circuitul apei.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Mircea Jumanca, pentru Deutsche Welle.

×
Subiecte în articol: Bigăr
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close