Antena 3 CNN Actualitate Decizie de ultimă oră a Parlamentului European în legătură cu pandemia de coronavirus

Decizie de ultimă oră a Parlamentului European în legătură cu pandemia de coronavirus

Parlamentul European intensifică acțiunile pentru combaterea dezinformării dăunătoare cu privire la coronavirus, respectând, totodată, libertatea de exprimare. Este ultima decizie importantă luată de cei de la Bruxelles.

Decizie de ultimă oră a Parlamentului European în legătură cu pandemia de coronavirus
Sursa foto: pixabay
24 Iun 2020   •   15:40

”Pandemia de coronavirus nu a afectat doar sănătatea publică și economia, dar a declanșat și un val masiv și periculos de informații false.

Asta poate afecta sănătatea, poate împiedica eforturile de a ține pandemia sub control dar poate stârni chiar și activități infracționale. Uniunea Europeană a consolidat eforturile de combatere ale acestui aspect, protejând, totodată, libertatea de exprimare.

Dezbaterea din Parlamentul European

La 18 iunie, Parlamentul a dezbătut abordarea cu privire la dezinformare privind COVID-19 și impactul asupra libertății de exprimare cu Nikolina Brnjac, reprezentantul președinției croate a Consiliului, Josep Borell, șeful Afacerilor Externe al Uniunii Europene  și Věra Jourová, Comisarul pentru Valori și Transparență.

Dezbaterea a avut în vedere impactul dezinformării și necesitatea unei acțiuni sporite pentru a face față acesteia, precum și riscul guvernelor care folosesc pandemia ca scuză pentru a limita drepturile fundamentale și libertatea de exprimare.

Jourová a lăudat măsurile luate de platformele online pentru a combate dezinformarea în timpul crizei, dar a spus că este loc pentru îmbunătățiri. Comisia Europeană vrea o raportare lunară cu privire la politicile și acțiunile de abordare privind dezinformarea Covid-19.

Vorbind despre importanța creșterii rezistenței societății, comisarul a spus: „Minciuna în sine nu este nici nouă, nici înfricoșătoare. Ceea ce mă sperie este că populația crede prea ușor în acele minciuni”.

Deputații au susținut, în mare măsură, ceea ce a făcut Comisia pentru a combate dezinformarea, dar au subliniat că Uniunea Europeană are nevoie de o legislație mai dură. Unii europarlamentari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la supravegherea verificatorilor și la impactul potențial asupra libertății de exprimare.

La 1 iunie, UE a lansat Observatorul European al mass-mediei digitale, un hub independent de colaborare care va spori nivelul de cunoștințe științifice disponibile în materie de dezinformare online. În cursul acestui an, Comisia intenționează să lanseze o cerere de propuneri de 9 milioane de euro pentru crearea unor centre regionale de cercetare în domeniul mass-media.

Inițiativă de combatere a dezinformării

În martie, Consiliul European s-a angajat să combată dezinformarea printr-o comunicare transparentă, în timp util și bazată pe fapte reale. Inițiativa se concentrează pe:

- Înțelegere - distingerea dintre conținutul ilegal și conținutul care este dăunător, dar nu ilegal și între dezinformare și informare eronată, care poate fi neintenționată

- Comunicare - UE va continua să combată activ dezinformarea

- Cooperarea - continuarea și consolidarea cooperării între instituțiile UE, statele membre și actori internaționali precum Organizația Mondială a Sănătății și Nato, precum și ONG-urile în lupta împotriva dezinformării

- Sporirea transparenței - platformele online ar trebui să furnizeze rapoarte lunare cu privire la modul în care acționează împotriva dezinformării și să intensifice cooperarea cu verificatorii din toate țările UE

- Asigurarea libertății de exprimare - Comisia va continua să monitorizeze modul în care măsurile de urgență introduse de statele membre ca urmare a pandemiei coronavirusului influențează legile și valorile UE

- Creșterea gradului de conștientizare - creșterea rezistenței societății prin promovarea gândirii critice și a abilităților digitale

Aceste măsuri vor face parte din planul de măsuri de abordare împotriva dezinformării la care Uniunea Europeană lucrează în acest moment” este comunicatul emis de Parlamentul European. 

×
Subiecte în articol: coronavirus Parlamentul European
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close