Antena 3 CNN Actualitate Decizie extremă luată de ministrul Agriculturii

Decizie extremă luată de ministrul Agriculturii

Decizie extremă luată de ministrul Agriculturii
07 Aug 2018   •   16:28

Decizie de ultimă oră luată de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acesta a decis să ardă culturile de  porumb din zonele unde sunt focare de infecție.

„De ce? Pentru că mistreții, principalii transmițători de până acum ai molimei, contaminează porumbul necules, prin secreții, mâncare parțială și atingere. Apoi, dacă porumbul este cules și transformat în hrană simplă sau în hrană procesată pentru gospodării ori ferme, cereala devine vector de propagare a bolii. Da. Prin ordin de ministru am decis punctual să se distrugă culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană la porc mistreț! (…)

Știți de ce întâmplă?! Când omul vede că are porumbul culcat de mistreț, el îl culege și-l duce în ogradă, ca să nu-l piardă. Dar acest porumb reprezintă un vector de propagare, deoarece mistrețul bolnav îl contaminează prin bale și excremente. De aceea, am dat acest ordin ca cei care se ocupă cu prevenirea și combaterea să le explice oamenilor să lase porumbul acolo, că o să fie despăgubiți. Oamenii nu o să piardă nimic. Vor fi despăgubiți și pentru porumb. Este foarte important ca toată lumea să respecte toate aceste măsuri, pentru că această boală la porci este gravă și numai așa putem să o combatem”, a declarat Petre Daea pentru Libertatea.

×
Subiecte în articol: ministrul Agriculturii petre daea
Parteneri
Categoria de români care va primi 1.500 de lei în plus la pensie
x close