Antena 3 CNN Actualitate Decizie în privința Centralei nucleare de la Cernavodă. Ministrul Economiei: "Suntem chiar într-o mare întârziere"

Decizie în privința Centralei nucleare de la Cernavodă. Ministrul Economiei: "Suntem chiar într-o mare întârziere"

Ministrul Economiei Virgil Popescu promite că autorităţile vor începe "efectiv" construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă, după ce s-a renunțat la negocierile cu consorţiul chinez China General Nuclear. Ministrul nu a precizat dacă există un nou furnizor pentru serviciile de construcție.

Decizie în privința Centralei nucleare de la Cernavodă. Ministrul Economiei: "Suntem chiar într-o mare întârziere"
Sursa foto: Hepta
15 Iun 2020   •   19:27

"Am spus-o de nenumărate ori: cred că şapte ani de zile înţepeniţi într-un proiect care nu a mers mai departe trebuie să înceteze. De aceea, am luat decizia de a mandata în AGA reprezentantul Ministerului să voteze pentru finalizarea negocierilor cu compania chineză, consorţiul chinezesc. Acest lucru s-a întâmplat şi de aceea Consiliul de Administraţie este mandatat să găsească o nouă strategie şi vă asigur că veţi vedea că avem această strategie şi în perioada imediat următoare veţi vedea că ne vom apuca efectiv, până la urmă, de pornirea construcţiei reactoarelor 3 şi 4”, a afirmat ministrul Economiei, luni, în Parlament, la "Ora Guvernului".

 

"Suntem chiar într-o mare întârziere. Dacă mai stăteam mult înţepeniţi în negocierile cu compania chinezească riscam să avem probleme din punctul de vedere al sistemului energetic naţional. Nu uitaţi că reactorul 1 trebui intubat în 2026”, a explicat Virgil Popescu.

În 26 mai, Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară din Cernavodă, anunţa că Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, a solicitat companiei să abroge Strategia de continuare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect evaluat la 6,45 miliarde euro, solicitând şi încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear (CGN), cu care statul a negociat timp de mai mulţi ani.

×
Subiecte în articol: Cernavoda

Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea | Luni-Joi, 21:00

Adrian Năstase: "E nevoie de o dezbatere în Parlament în legătură cu orientarea politicii externe"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close