Antena 3 CNN Actualitate Decizii importante luate în ședința solemnă de la Alba Iulia. Viorica Dăncilă: Aprobăm o creștere semnificativă a indemnizațiilor pentru veterani

Decizii importante luate în ședința solemnă de la Alba Iulia. Viorica Dăncilă: Aprobăm o creștere semnificativă a indemnizațiilor pentru veterani

Decizii importante luate în ședința solemnă de la Alba Iulia. Viorica Dăncilă: Aprobăm o creștere semnificativă a indemnizațiilor pentru veterani
29 Noi 2018   •   11:23

Premierul Viorica Dăncilă a fost prezentă la Cetatea Alba Iulia, unde a rostit un discurs cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României. Premierul a spus ce se va discuta în ședința solemnă și ce măsuri va adopta Guvernul în perioada următoare. 

„Dragi români,

E o onoare să fim astăzi la ședința solemnă organizată pentru a celebra Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri. Sala Unirii, în care ne aflăm, un simbol și un templu al României Mari, unde s-a hotărât și s-a semnat actul Marii Uniri. Este locul în care oamenii simt cu adevărat mândria de a fi român.

Actul unirii de acum 100 de ani a fost posibil datorită împrejurări istorice pe care conducătorii țării de la acea vreme au știut să le valorifice pentru binele României. Acei conducători nu au avut numai înțelpciune politică și talent duplomatic, ci au venit și cu o viziune pentru România Mare. Avem privilegiul istoric de a fi miniștri ai Guvernului României în momentul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, proclamată aici, la Alba Iulia. În plan simbolic, e probabil cel mai emoționant moment al mandatului nostru. Vom continua să punem în aplicare politici publice în serviciul țării și în beneficiul cetățeanului, să arătăm copiilor și urmașilor noștri că avem capacitatea să le lăsăm o Românie demnă, prosperă, mai unită și mai puternică. Ședința simbolică a Guvernului e un moment de mare însemnătate pe care îl trăim cu toții aici, la Alba Iulia, nu doar pentru a celebra, ci pentru a ne gândi și la viitor. 

Eforturile pe care le depunem, toate inițiativele și măsurile pe care le luăm au scopul de a construi și a consacra în plan european și internațional o Românie modernă, activă, dinamică, cu o economie solidă și o societate unită, o țară care se adaptează la evoluțiile economice și sociale interne și internaționale și care are grijă de cetățenii săi”. 

Premierul Dăncilă a vorbit despre măsurile care vor fi adoptate în ședința de astăzi. Dăncilă a spus că se aprobă o creștere a indemnizațiilor pentru invalizii, veteranii și văduvele de război. 

„În ședința de astăzi vom adopta măsuri prin care ne onorăm eroii, veterani de război, contribuim la bunăstarea cetățenilor și generației tinere. Avem pe ordinea de zi un act normativ cu valoare reparatorie pentru o categorie de persoane cărora societatea le datorează recunoștiință, iar statul are obligația să le asigure condiții decente de viață. Aprobăm o creștere semnificativă a indemnizațiilor pentru invalizii, veteranii și văduvele de război. Este vorba de o majorare în medie de aproape cinci ori a acestor indemnizații. De la 259 la 1500 lei lunar pentru cei încadrați în gradul I de invaliditate, de la 231 la 1000 lei lunar pentru invalizii de război încadrați în gradul II de invaliditate și de la 196 lei la 900 lei lunar pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate. Toate aceste măriri intră în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor”, a afirmat Dăncilă. 

De asemenea, va fi introdus un mecanism de economisire pentru copii. Toți copiii din România vor fi incluși, până la vârsta de 18 ani.

„Instituim astăzi un mecanism de economisire pentru copii, care să faciliteze accesul la educație și să acopere lipsa de venituri. Toți copiii din România vor fi incluși, până la vârsta de 18 ani, într-un mecanism activ de economisire. Statul va deschide la trezorerie pentru fiecare copil un cont special de economisire. În acest cont părinții sau reprezentanții legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, pentru o sumă minimă de 1200 de lei depusă anual de părinte în contul special de economisire, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual. Banii economisiți prin acest instrument pot fi retrași după împlinirea vârstei de 18 ani pentru finanțarea studiilor universitare sau pentru a acoperi lipsa de venituri. Banii nu se impozitează și primesc de la buget o dobândă anuală de 3%, dobândă stimulativă și constantă”. 

„Avem în vedere creșterea valorii adăugate și a capitalizării acestui sector econimic important concomitent cu promovarea și valorificarea produselor autohtone către marile piețe externe. Politicile agricole și de dezvoltare rurală implementate de Guvernul României au asigurat stimulente pentru ca sectorul agricol să continue să fie un motor de creștete economică. Ne propunem crearea unei surse de locuri de muncă pentru populația din mediul rural, odată cu garantarea veniturilor agricultorilor pentru a evita migrația către mediul urban”. 

„Pentru sectorul construcțiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3000 de lei, vom elimina taxele pe muncă pentru angajator, iar pentru angajat vom stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 de euro. Vom introduce și alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector”. 

Dăncilă a vorbit și despre măsurile care se vor lua pentru creșterea sumelor destinate finanțării Educației. 

„Avem în vedere creșterea sumelor destinate finanțării Educației cu cel puțin 15% anual, față de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puțin 6% din PIB. Devansarea creșterii salariale prevăzută în anul 2022, până la data de 1 septembrie 2020. Acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală și materiale didactice. Acordarea unei sume de până la 5000 de euro pentru achiziția și modernizarea unei locuințe, precum și cumpărarea terenului necesar construcțiie pentru personalul didactic din mediul rural. Cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învățământ de minimum 30 de ani li se acordă la pensionare șase salarii medii brute pe economie”. 

×
Subiecte în articol: viorica dancila
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close