Antena 3 CNN Actualitate Deciziile în privinţa gazelor de şist se iau cu uşile închise. Detaliile trecute sub tăcere de guvernanţi

Deciziile în privinţa gazelor de şist se iau cu uşile închise. Detaliile trecute sub tăcere de guvernanţi

14 Mai 2013   •   07:34

Secretomania ar putea fi cuvântul de ordine când vine vorba de gazele de şist. Dezbateri anunţate iniţial ca fiind publice s-au ţinut cu uşile închise. Explicaţiile ministrului Rovana Plumb n-au fost auzite decât de colegii de coaliţie, deoarece presa a fost dată afară de la discuţii.

Guvernanţii pun accent pe scurta perioadă a explorării gazelor de şist şi mai puţin pe exploatare, care se face prin sistemul care îngrozeşte populaţia, de fracturare hidraulică. Ministrul Rovana Plumb susţine că abia după explorare se va lua o decizie privind exploatarea, dar trece sub tăcere faptul că e puţin probabil ca o companie, precum Chevron, să facă cheltuieli uriaşe fără certitudinea că va începe o afacere.

Ministrul Mediului nu explică nici cum va scădea factura, în condiţiile în care firma care face exploatarea este una privată şi nu-i pot fi impuse baremuri de preţuri. Studiile arată că nici în Statele Unite de unde provine tehnologia, nu au scăzut costurile pentru populaţie, întrucât sistemul de extracţie este foarte scump.

La ora actuală, în America nu există nicio sondă de acest tip care să aibă profit şi să poducă sub preţurile energiei tradiţionale. Din contră, toate au pierderi semnificative. Un exemplu este exploatarea din Pennsylvania, care a falimentat şi în urma ei au rămas mediul distrus şi infrastructura la pământ.

Guvernanţii găsesc însă alte exemple când îşi susţin proiectul - Bulgaria, Polonia sau Marea Britanie care sunt în faza de prospectare.

Pentru experţi, aşa-zisa "Uniune de Şist", care cuprinde Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Marea Britanie şi, mai nou, România - nu va produce mai mult 3-5% din importurile anuale de gaze naturale obţinute prin metoda clasică. Ca urmare, speciliştii se întreabă de ce guvernele din Europa pun în pericol sănătatea oamenilor, când această resursă nu schimba în bine în viaţa locuitorilor.

La Bucureşti, deputatul Partidului Verde Remus Cernea, a vrut să sancţioneze decizia Guvernului şi a anunţat că se retrage din grupul PSD. El este nemulţumit că premierul şi-a schimbat brusc punctul de vedere pe acest subiect.

Avizele pentru explorarea gazelor de şist au fost date la sfârşitul lunii aprilie, însă abia după două săptămâni ministrul Rovana Plumb a venit cu precizări. Explicaţiile ministrului au fost numai pentru colegii din parlament. Deşi guvernanţii au anunţat că şedinţa este publică, presa a fost dată afară.

×
Subiecte în articol: Gaze de sist
Parteneri
Femeie salvată din portbagajul unei maşini în flăcări, în Bucureşti
x close