Antena 3 Actualitate Declarația de beneficiar real se poate depune până la 1 octombrie: Termenul a fost prelungit, anunță Claudiu Năsui

Declarația de beneficiar real se poate depune până la 1 octombrie: Termenul a fost prelungit, anunță Claudiu Năsui

de Mia Lungu    |    27 Mai 2021   •   20:05
Declarația de beneficiar real se poate depune până la 1 octombrie: Termenul a fost prelungit, anunță Claudiu Năsui
Sursa foto: Hepta

Termenul de depunere a declarației de beneficiar real a fost prelungit până la 1 octombrie, a anunțat ministrul Economiei, Claudiu Năsui, la finalul ședinței Guvernului de joi.

Ministrul consideră că este o veste bună pentru mediul de afaceri. Practic, prin acest act normativ este introdus un termen derogatoriu pentru anul 2021, prelungind termenul de 15 zile de la depunerea situațiilor financiare anuale, introdus prin Legea 101/2021, la un termen special stabilit la 1 octombrie 2021.

Prevederile din Legea 101/2021 au stârnit revolta în mediul privat, având în vedere că au fost introduse brusc și fără norme tranzitorii, generând și mai multă birocrație decât până acum.

Prin noul act normativ, sunt introduse mai multe forme și modalități de depunere a declarației:

  • pot avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică,
  • pot fi transmise la oficiul registrului comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă și curier
  • pot fi date și în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului sau se pot depune, personal sau prin reprezentant, având dată certă, dată de notarul public ori atestată de avocat.

Claudiu Năsui: "Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria"

"Ieri în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă.

Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta” - scria, Năsui, pe data de 11 mai, pe Facebook.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close