Antena 3 CNN Actualitate Declaraţie şoc a unui oficial BNR: Criza nu s-a încheiat!

Declaraţie şoc a unui oficial BNR: Criza nu s-a încheiat!

Declaraţie şoc a unui oficial BNR: Criza nu s-a încheiat!
Sursa foto: foto: Agerpres
23 Noi 2016   •   13:21

România nu a ieşit din criză ci se află într-o perioadă de tranziţie în care înregistrează cea mai mare viteză de creştere din Uniunea Europeană, dar pe o bază care nu este la fel de bună, susţine Adrian Vasilescu, consilier strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

"Este cert, criza a început cu o recesiune, dar din 2011 avem creştere economică, iar aceasta s-a grăbit tot mai mult şi, dacă în 2015 viteza de creştere economică a fost pe locul şase în UE, acum, în 2016, suntem prima ţară ca viteză din UE. Gonim cu viteza cea mai mare în UE, dar din păcate avem o povară istorică cumplită pe care o ducem în spate, şi dacă viteza este bună, baza nu mai e la fel de bună", a explicat miercuri Vasilescu, în cadrul unei dezbateri cu privire la evoluţia României în cei zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

El a reamintit, în acest context, faptul că România se află pe locul şase în UE după criteriul populaţiei, pe locul 17 după dimensiunea produsului intern brut şi pe locul 27 din 28 (în faţa Bulgariei) în funcţie de PIB pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare, indicator care arată forţa de consum a acestei populaţii şi forţa de consum a ţări.

"Criza nu cred că s-a încheiat, dar se întâmplă ceva inedit în istorie. Ciclurile economice nu mai sunt aşa cum ştiam din teorie, şi anume o fază de avânt, urmată de una de declin, după care vine iar avântul. Faza de declin s-a cam încheiat, dar nu începe o nouă fază de avânt ci trecem din nou printr-o fază de tranziţie. Aşa ne este dat nouă, să tot trecem prin tranziţie", a subliniat Vasilescu.

El a reamintit faptul că bazele aderării României la UE au fost puse în anul 2000 în timpul guvernării Isărescu, când premierul de la acea vreme l-a convins pe preşedintele CE, Romano Prodi, cu privire la necesitatea ca România să adere la UE la 1 ianuarie 2007.

Ulterior a fost elaborată strategia dezvoltării economiei pe termen mediu. "Acesta a fost, în toţi aceşti 26 de ani, primul program de dezvoltare a ţării la care au lucrat trei guverne, respectiv Isărescu, Năstase şi Tăriceanu care a avut şi şansa de a bea şampanie cu Romano Prodi la cumpăna anilor 2006-2007. Cam asta este istoria. Astăzi văd că sunt unii care vor să o falsifice, vor să îi pună lui Mugur Isărescu în spate faptul că a înfundat ţara pe un drum aiurea. Dacă intrarea în UE înseamnă pentru aceşti oameni că ţara a fost înfundată este treaba lor, eu sper că cei care urmează (în conferinţă - n.r.) vor veni cu cifre cu care să demonstreze ce imens avantaj a avut România intrând la 1 ianuarie 2007 în UE", a mai spus reprezentantul BNR

×
Subiecte în articol: BNR Adrian Vasilescu criza recesiune
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close