Antena 3 CNN Actualitate Declaraţiile de avere ale demnitarilor vor fi băgate la secret

Declaraţiile de avere ale demnitarilor vor fi băgate la secret

Declaraţiile de avere ale demnitarilor vor fi băgate la secret
06 Oct 2008   •   13:33

Lidia Bărbulescu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, consideră că publicarea şi completarea declaraţiilor de avere sunt ilegale. Aceasta doreşte ca, pe viitor, accesul jurnaliştilor sau al simplilor cetăţeni la declaraţiile de avere să se facă pe bază de cerere.
Preşedintele CSM i-a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României că un articol din Legea nr. 115 din 1996 privind declararea şi controlul averilor a fost deja declarat neconstituţional încă din 16 aprilie 2008.
Lidia Bărbulescu a declarat pentru ?Cotidianul? că a sesizat Avocatul Poporului la cererea unui magistrat care a constatat că există două prevederi legale contradictorii. Prima este Legea Agenţiei Naţionale pentru Intergritate care prevede completarea şi publicarea declaraţiilor de avere pe site-urile institiţiilor publice. Cea de-a doua este decizia CCR care prevede că declaraţiile de avere nu sunt publice şi că nu trebuie nici măcar completate.
Mai mult de 80% dintre cazurile instrumentate de Agenţia Naţională pentru Integritate au ca sursă sesizările din presă. De aceea, Horia Georgescu, secretarul general al ANI, este de părere că luarea unei astfel de măsuri va îngreuna simţitor munca agenţiei. ?Noi estimăm că la nivel naţional circa 300.000 de funcţionari publici, magistraţi şi demnitari trebuie să-şi declare averile. Aceste declaraţii vor rămâne în gestiunea ANI, însă faptul că nu vor mai fi publicate pe site-urile de Internet ale instituţiilor va afecta grav întregul proces de transparenţă din sectorul public? a declarat Georgescu. Mai mult, acesta consideră că ?dacă nu sunt publice (declaraţiile), nu pot fi eliberate nici măcar ca satisfacere a dreptului la informaţii de interes public?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CSM CCR declaratie de avere
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close