Antena 3 CNN Actualitate Piața laptelui, în declin: În magazine, preţul laptelui ajunge la 10 lei/litru | Fermierii primesc doar 1,6 lei/litru

Piața laptelui, în declin: În magazine, preţul laptelui ajunge la 10 lei/litru | Fermierii primesc doar 1,6 lei/litru

Piața laptelui din România este în declin. În timp ce în magazine prețul unui litru de lapte se vinde cu 10 lei, fermierii primesc doar 1,6 lei/ litru. De aceea, femierii sunt nevoiți să taie vacile sau să vândă fermele, iar importurile de lapte și smântână au sărit de 100 de milioane de euro în 2021.

Piața laptelui, în declin: În magazine, preţul laptelui ajunge la 10 lei/litru | Fermierii primesc doar 1,6 lei/litru
Sursa foto: Pixabay
de Andreea Ştefan    |    01 Sep 2022   •   11:30

Din cauza scumpirilor continue, prețul laptelui de vacă a crescut cu peste 16% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit INS, citat de zf.ro.

În magazine, în funcție de brand, prețul unui litru de lapte ajunge și la 10 lei. În același timp, un producător primește doar 1,65 - 2,7 lei pe litrul de lapte.

Un crescător de vaci din localitatea Sălişte, judeţul Maramureş, care a postat un anunţ de vânzare a fermei cu 11 vaci din rasa Bălţată Românească, pentru 50.000 de lei, spune că s-a ajuns în această situație pentru că banii pe care îi primesc pe laptele vândut nu acoperă nici măcar o treime din costurile pe care le au cu ferma.

”Vindem ferma pentru că avem costuri foarte mari cu furajele şi preţul laptelui este foarte mic. La noi în zonă de la poarta fermei ne dau 1,65 lei/litru, ceea ce nu acoperă nici măcar o treime din costuri.

Nu mai merită să creşti vaci, mai ales că subvenţiile sunt mici şi interesul guvernului pentru acest sector este zero. Procesatorii ştiu că nu avem ce face cu laptele, decât să-l aruncăm, astfel că ţin preţul jos”, spune Alexandru.

Această diferență foarte mare dintre preţul pe care îl primeşte producătorul şi cel pe care-l plăteşte consumatorul este dată de faptul că produsul trece prin mai multe mâni pentru a fi procesat și a ajunge la raft.

×
Subiecte în articol: lapte
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close