Antena 3 CNN Actualitate Delta Dunării este în pericol de dispariţie

Delta Dunării este în pericol de dispariţie

Ucrainenii sapă pe Bâstroe ilegal, dar o dată cu terminarea canalului, plănuiesc să facă şi un port la Marea Neagră! Este sfârşitul Deltei, avertizează ecologiştii.

Delta Dunării este în pericol de dispariţie
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2007   •   23:35

Primele efecte se văd încă de acum. Şi în partea ucraineană, dar şi la noi. Sunt specii care au dispărut deja. Specialiştii se tem că, în câteva decenii, cea mai mare deltă din Europa va dispărea. Traficul industrial la care visează Kievul va alunga specii protejate de păsări şi peşti din zonă, iar dragările necesare menţinerii unei adâncimi mari vor tăia habitatelor orice şansă de a se reface.

Potrivit Ministerului român al Mediului, până acum, Ucraina a escavat peste trei milioane de metri cubi de sedimente şi aluviuni de pe fundul Dunării la ieşirea spre Marea Neagră. Curenţii dinspre gura canalului Sulina au alungat deja sturionii din apele româneşti. Golul rămas după dragări s-a umplut, iar asta a scăzut nivelul apelor Deltei.

Specialiştii fac monitorizări, dar o raportare la zi a eventualelor efecte ale lucrărilor pe Bâstroe asupra Biosferei româneşti e greu de făcut. Deocamdată, România încearcă să compenseze cu planuri şi lucrări de decolmatare. Delta dă deja semne de alertă. Pe lângă Bâstroe, Ucraina mai plănuieşte o surpriză: un port la Marea Neagră în aceeaşi zonă.

×
Subiecte în articol: Delta Dunarii
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close