Antena 3 CNN Actualitate Deltă în mijlocul Capitalei. Vezi care va fi oaza de linişte a bucureştenilor

Deltă în mijlocul Capitalei. Vezi care va fi oaza de linişte a bucureştenilor

Deltă în mijlocul Capitalei. Vezi care va fi oaza de linişte a bucureştenilor
04 Iun 2012   •   23:40

Capitala va avea o Deltă în mijlocul oraşului. Ministrul Mediului vrea să declare groapa Văcăreşti rezervaţie naturală. Demersurile au fost începute după ce jurnaliştii, biologii şi mai multe organizaţii nonguvernamentale au susţinut proiectul. Între timp "delta dintre blocuri" a devenit o oază de relaxare pentru bucureşteni.

Natura a făcut minuni în mijlocul oraşului parcă la un pas să se piardă, încet-încet, printre betoane. Fostul lac Văcăreşti e desprins din altă lume. Verdeaţa, florile, pomii tineri, dar şi păsările şi insectele care şi-au făcut casă din acest loc au însă nevoie ca refugiul lor să rămână intact. Un dosar plin cu dovezi ştiinţifice care demonstrează că Groapa Văcăreşti este o adevărată Deltă a ajuns deja pe masa autorităţilor.


Este vorba de liste de specii, cele aproape 90 de specii de păsări listate cu denumiri ştiinţifice, listate, cu fotografii. Formează un dosar. Este întocmit de ornitologi. Unele specii din acestea au fost şi publicate în lucrări de specialitate. Există lista de entomofaună, lista de insecte.

O mână de asociaţii non-guvernamentale s-au alăturat demersului şi au cerut ca Ministerul Mediului să declarare groapa Văcăreşti rezervaţie naturală.

Sunt toate argumentele ştiinţifice pentru ca această fostă groapă să devină o arie protejată urbană. În al doilea rând poate fi un showroom al biodiversităţii Deltei. Un dar făcut bucureştenilor, care trebuie păstrat, prezervat şi promovat. Nu trebuie să îl distrugem. Natura a fost bună cu noi.

Presiunea ONG-urilor şi materialele apărute în presă au convins autorităţile să se alăture susţinătorilor "Deltei Văcăreşti". Săptămâna aceasta Ministerul Mediului va declara zona arie protejată. Imediat vor începe şi demersurile pentru ca Groapa Văcăreşti să devină oficial rezervaţie naturală.

Groapa Văcăreşti a devenit deja, neoficial, refugiul bucureştenilor care visează la o oază de verdeaţă. Fie că stau la plajă, se plimbă cu atv-ul sau pescuiesc, oamenii se bucură de darul făcut de natură la doar câţiva paşi distanţă de casă.

În timp, Groapa Văcăreşti ar putea deveni şi un obiectiv turistic important al Bucureştiului.

×
Subiecte în articol: Capitală delta ministrul Mediului
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close