Antena 3 CNN Actualitate Demers la vârf al magistraţilor la Preşedintele României Klaus Iohannis. AMR solicită ca CSAT să demareze verificări privind "acoperiţii" din magistratură"

Demers la vârf al magistraţilor la Preşedintele României Klaus Iohannis. AMR solicită ca CSAT să demareze verificări privind "acoperiţii" din magistratură"

Demers la vârf al magistraţilor la Preşedintele României Klaus Iohannis. AMR solicită ca CSAT să demareze verificări privind "acoperiţii" din magistratură"
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Mai 2015   •   11:49

Asociatia Magistratilor din Romania considera ca problema "acoperitilor" din magistratura trebuie solutionata in conformitate cu legea, iar presedintele Klaus Iohannis, in calitatea sa de presedinte al CSAT este chemat sa realizeze toate demersurile legale deoarece, conform articolului 7 din Legea 303/2004, "Consiliul Suprem de Aparare a Tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justitiei " realitatea declaratiilor date pe propria raspundere a magistratilor, din care rezulta ca acestia nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

In scrisoarea adresata lui Iohannis, AMR subliniaza ca dispozitiile legale prevad obligatia verificarii acestor declaratii de catre CNSAS, dar "in acelasi timp, aceasta operatiune nu o inlocuieste pe cea pusa in sarcina Consiliului Sprem de Aparare a Tarii care verifica, din oficiu - atunci cand legea prevede expres aceasta obligatie in sarcina sa - ori la sesizarea CSM sau a ministrului Justitiei, realitatea declaratiilor".

AMR evidentiaza faptul ca, pana la acest moment, CSAT nu a realizat niciun raport din care sa rezulte "situatia, stadiul verificarilor si nici nu exista dovezi de emitere a vreunei hotarari de acest aspect", solicitand Presedintelui Klaus Iohannis sa ceara CSAT declansarea acestor verificari.

Totodata, AMR mai solicita Presedintelui punerea in discutia CSAT a declaratiilor facute de un oficial al SRI, din care - sustine asociatia - rezulta clar interesul pe care acest serviciu de informatii il are fata de actul de justitie si atentia constanta a SRI pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze.

" Nu înţelegem nici care este abilitarea legii, fiindcă din câte cunoaştem, cu siguranță Serviciul Român de Informaţii nu are atribuţii procedurale în efectuarea de cercetări penale, dar nici nu știm până unde poate duce dimensiunea expresiei ,,până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze" sau cum poate fi tradusă legal exprimarea ,,manieră de lucru" care-i antrenează pe angajaţii acestui serviciu alături de procurori dar mai ales de judecători în exercitarea atribuţiilor de serviciu de către aceştia din urmă. Domnule Preşedinte, avem speranţa că preocupările dumneavoastră în asigurarea tuturor condiţiilor pentru afirmarea, consolidarea unei justiţii independente, puternice, devin realitate, că nicio justificare ori pretext mascat de sintagma ,,strict secret" nu pot fi un paravan pentru încălcarea legii", sustine AMR.


×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close