Antena 3 CNN Actualitate Denunţul făcut de Dorin Cocoş îl contrazice pe Traian Băsescu. Campania lui Băsescu, finanţată cu bani din şpăgi

Denunţul făcut de Dorin Cocoş îl contrazice pe Traian Băsescu. Campania lui Băsescu, finanţată cu bani din şpăgi

Denunţul făcut de Dorin Cocoş îl contrazice pe Traian Băsescu. Campania lui Băsescu, finanţată cu bani din şpăgi
21 Feb 2015   •   12:01

Denunţul făcut de Dorin Cocoş vine să îl contrazică pe Traian Băsescu, cel care în octombrie anul trecut le lua apărarea atât Elenei Udrea, cât şi soţului ei. Atunci, fostul preşedinte spunea că ştie sigur că banii ar fi blocaţi într-o bancă din Elveţia. Şi Grabriel Sandu a povestit cu lux de amănunte cum s-a împărţit şpaga din dosarul Microsoft şi cu câţi bani a fost nevoit să cotizeze pentru campania prezidenţială a lui Băsescu.

Dorin Cocoş a turnat-o pe Elena Udrea şi le-a spus anchetatorilor că partea ei de şpagă de la Microsoft a fost folosită pentru campania lui Traian Băsescu din 2009. Declaratia lui Cocoş vine ca o lovitură pentru fostul preşedinte, care în noiembrie anul trecut, la momentul izbucnirii scandalului, le lua apărarea atât lui Cocoş, cât şi Elenei Udrea.

"S-a spus minciuna că Cocoş a încasat 9 milioane de dolari, când banii, cel puţin din ceea ce ştiu eu, cea mai mare parte, sunt blocaţi în bancă la solicitarea autorităţilor române de 2 ani. Deci sunt acolo, nu au ajuns la Cocoş, dar toată lumea o întreabă pe Elena Udrea "cum ai avut 9 milioane de dolari" şi "ce-ai făcut cu ei, unde sunt"? Nu se poate sa nu ştii. Că bănuiesc că 9 milioane de dolari sunt cam jumătate de camion", spunea Băsescu la momentul respectiv.

Dorin Cocoş nu este singurul care spune că banii din şpagă au reprezentat o sursă de finanţare a campaniilor electorale PDL. Şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a recunoscut că şpaga primită era folosită pentru campania prezidenţială a lui Traian Băsescu. Sandu le-a spus procurorilor că era obligat să "cotizeze" cu 4 milioane de euro în campanie, ca să îşi menţină poziţia în PDL.

Fostul ministru, Gabriel Sandu, le-a facut lista completă procurorilor, cu toate cheltuielile din campania lui Traian Basescu, "suportate" din banii de şpagă:

- Aproximativ 1.500.000 de euro, reprezentând 12.000.000 de scrisori electorale, cuprinzând mesajul preşedintelui Traian Băsescu, respectiv plicuri, imprimarea, tiparul, anveloparea şi expediţia poştală
- 100.000 de euro pentru pungi şi alte elemente de polietilenă personalizate
- Aproximativ 350.000 de euro cash, plătiţi în tranşe succesive direct la casieria PDL Bucureşti, în 4 tranşe, tot pentru această campanie
- 400.000 de euro cash pentru Roberta Anastase, în 4-5 tranşe
- 100.000 de euro, pentru materiale de campanie prezidenţială la Prahova, plus acţiuni electorale şi spectacole.

Sursa: Declaraţie G. Sandu

În total, campania l-a costat pe Gabriel Sandu 2.450.000 de euro, conform declaraţiilor date în faţa procurorilor.

×
Subiecte în articol: Gabriel Sandu Dorin Cocos Elena Udrea
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close