Antena 3 CNN Actualitate Depistarea şi tratarea autismului ar putea fi gratuite, în urma gestului lui Adrian Sobaru

Depistarea şi tratarea autismului ar putea fi gratuite, în urma gestului lui Adrian Sobaru

Depistarea şi tratarea autismului ar putea fi gratuite, în urma gestului lui Adrian Sobaru
Sursa foto: Foto: Antena 3
20 Ian 2011   •   22:21

A fost nevoie ca un om să ajungă la disperare, pentru ca statul să ia măsuri. Cazul Sobaru a schimbat legea. Acum, cheltuielile pentru depistarea şi tratamentul autismului ar putea fi gratuite. Pentru prima dată, casele de asigurări vor suporta cheltuielile pentru aceste servicii. Este un proiect în dezbatere publică, dar dacă trece, în două luni s-ar putea aplica.

Gestul disperat a lui Arian Sobaru ar putea ajuta peste 20 de mii de copii bolnavi de autism. Casele de asigurări de sănătate vor deconta o parte din serviciile de care au nevoie aceşti copii, inclusiv evaluările periodice şi medicaţia. Iar tratamentul acestei afecţiuni este scump.

Acum, statul le dă acestor copii doar 500 de lei pe lună pentru tratament.



Un copil din o sută suferă de autism. Boala se manifestă din primele 18 luni. Pentru ca tratementele să aibă efect ea trebuie descoperită tot atunci.

Ministerul sănătăţii vrea ca să-i înveţe pe medicii de familie să identifice la timp primele semne ale autismului. Vor fi chiar şi plătiţi pentru asta. Ei vor fi obligat să evalueze copilul de 4 ori, în doi ani.

Tony are cinci ani, iar părinţii au identificat la timp boala. Tratamentul lui costă uneori chiar şi 10.000 de lei pe lună.

Conform proiectului ministerului sănătăţii, nu doar medicii de familie vor primi cursuri de specialitate, dar şi părinţii. Ei vor învăţa, timp de o lună, cum să se comporte cu copii diagnosticaţi cu această afecţiune.

×
Subiecte în articol: autism adrian sobaru
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close