x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Descoperire arheologică de excepție în Harghita

de D.G.   •   21 Apr 2017   •   12:27
Descoperire arheologică de excepție în Harghita 817
foto: Pixabay.com

Un colan dacic torsadat (torques) din argint, care are aproximativ 2.000 ani, a fost găsit în comuna harghiteană Siculeni, de către un căutător de comori, aceasta fiind una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute în zonă în ultimii ani.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, Bakos Laszlo, a declarat joi, pentru AGERPRES, că artefactul a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metal într-o zonă agricolă şi a fost predat iniţial Primăriei Siculeni, pe raza căreia s-a găsit, după care conducerea primăriei l-a predat instituţiei pe care o conduce.

Bakos Laszlo a explicat că, potrivit specialistului Direcţiei pentru Cultură Harghita în probleme de patrimoniu arheologic, este una dintre cele mai importante descoperiri făcute în zonă după 1989. Potrivit sursei citate, colanul dacic este foarte frumos şi este foarte valoros, mai existând numai patru astfel de exemplare în întreaga ţară.

"E din argint şi are 206 grame, este în stare foarte bună, e o lucrare foarte frumoasă (...) În ţară mai sunt patru astfel de colane, se făceau şi din bronz şi din aur cândva", a spus Bakos Laszlo.

El a mai arătat că arheologii urmează să analizeze dacă este cazul ca în zona respectivă să fie deschis un şantier, iar dacă în urma săpăturilor s-ar mai găsi şi alte piese, cum ar fi monede, ar fi mai uşor de apreciat de când datează colanul, însă estimarea aproximativă este că acesta a fost realizat în urmă cu 2.000 de ani, în perioada de afirmare a civilizaţiei dacice

Sursă: Agerpres
sati