Antena 3 CNN Actualitate Descoperirea din România care arată ce se petrecea pe vremea lui Iisus la noi în ţară. "Istoria ţării noastre se va îmbogăţi"

Descoperirea din România care arată ce se petrecea pe vremea lui Iisus la noi în ţară. "Istoria ţării noastre se va îmbogăţi"

Descoperirea din România care arată ce se petrecea pe vremea lui Iisus la noi în ţară. "Istoria ţării noastre se va îmbogăţi"
de O.P.    |    04 Oct 2012   •   06:05
Arheologii au făcut o importantă descoperire romană în albia râului Mureş, în apropierea localităţii hunedorene Mintia. Pe vremea stăpânirii romane în zonă era o localitate importantă la acea vreme, care avea şi port. Apele retrase au scos la iveală numeroase piese antice.

Ruinele au fost descoperite din întîmplare, de un pescar care a dat peste o piatră funerară. În timp ce căutau monumentul ca să îl recupereze, arheologii de la muzeul din Deva au găsit şi alte piese.

"În albia Mureşului am descoperit mai multe fragmente romane, câteva monumente, un picior de vas din andezit, datate cam la 1800-1900 de ani în urmă, sec 2-3 după Hristos", spune Marius Barbu - arheolog


Ca să scoată pietrele romane în greutate de peste o tonă, conducerea muzeului a fost nevoită să urmeze tot felul de proceduri şi, mai mult, să caute o firmă cu utilaje care să poată ridica asemenea greutăţi.

"A identificat de asemenea o piesă foarte valoroasă, suntem aici cu oameni de specialitate care ne ajută să o extragem din Mureş, o vom duce la muzeu astăzi şi va intra într-o primă etapă de restaurare şi curăţire primară şi va fi expusă în colecţia lapidarmului care sperăm la 1 noiembrie să fie vizitabilă", a declarat Liliana Ţoloş - manager Muzeul Civilizatiei Daco-Romane

Arheologii spun că în această zonă era o localitate romană însemnată, numită MICIA, apărată de un castru. De-a lungul timpului, Mureşul şi-a schimbat cursul, a acoperit o bucată din aşezare şi acum seceta a făcut ca ruinele să fie descoperite.

După ce specialiştii vor curăţa şi restaura piesele, acestea vor fi expuse la muzeul de istorie din Deva.

 





×
Subiecte în articol: arheologie
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close