Antena 3 CNN Actualitate Descoperiți. Lista celor mai bogați oameni pe care a pus tunurile statul paralel

Descoperiți. Lista celor mai bogați oameni pe care a pus tunurile statul paralel

Descoperiți. Lista celor mai bogați oameni pe care a pus tunurile statul paralel
23 Mar 2019   •   23:50

Războiul statului paralel, pentru acapararea tuturor instituțiilor-cheie din stat, a avut, dincolo de setea de putere, o miză extrem de concretă: banii. A existat un plan prin care cei mai bogați români au fost dărâmați unul câte unul precum popicele. Alți milionari erau doar săgeți ale sistemului. 

Cine au fost țintele statului paralel a explicat Andreea Sava, în exclusivitate la ”Descoperiți”.

Chiar dacă ne-am obișnuit să spunem că România este o țară săracă, aici se învârt sute de miliarde de euro. Și sunt și români care au ajuns în topul miliardarilor planetei. Însă, statul de drept a avut un cuvânt foarte important de zis în topul bogaților. Afaceri de sute de milioane, uneori chiar miliarde de euro, au fost spulberate cu dosare penale, iar în spatele unor averi uriașe au existat acuzații că s-a aflat mâna sistemului prin oameni cu legături puternice în serviciile de informații. 

S-a dovedit că sistemul și-a făcut o bază de date cu filaje, dosare și material de șantaj cu care au putut fi manipulați și chiar eliminați cei mai bogați și influenți oameni din România. Ion Țiriac, frații Pavăl, Zoltán Teszári, Iulian Dascălu și Gruia Stoica sunt cei cinci cei mai bogați români ai anului 2018 din topul Capital. Împreună, cei cinci totalizează averi de circa 11,5 miliarde de euro. 

Ioan Niculae este singurul român care s-a calificat în topul american Forbes ai miliardarilor planetei timp de patru ani la rând. În cel românesc se afla de multe ori pe prima poziție, surclasându-l pe Ion Țiriac, iar până anul trecut se afla în primii zece cei mai bogați români. În 2018, însă, Capital nu-l mai listează nici în primii 50. Mulți ani, Ioan Niculae, patronul InterAgro, a fost unul dintre cei mai excentrici miliardari. A plătit 100.000 de dolari ca să-i fie adus un elefant împăiat din Africa. Apoi, a mai dat încă pe atât ca să-i fie livrați și doi lei, o antilopă, bivoli. 

Acuzat de-a lungul vremii de presă de legături cu grei ai securității, Ioan Niculae și-a construit un adevărat imperiu, care a inclus și multe privatizări cu scandal. Printre acestea, Rafinăria Astra Ploiești, preluarea pachetului majoritar la Asirom și privatizarea Societății Naționale a Tutunului. Picajul, însă, nu i s-a tras de la nicio preluare dubioasă, ci de la politică, iar Ioan Niculae s-a trezit cu o condamnare la 2 ani și jumătate cu executare pentru finanțarea campaniei lui Mircea Geoană. 

De legăturile cu regimul Băsescu nu a interesat pe nimeni. Obținerea de prețuri mai mici pentru gaze de la Romgaz, în timpul mandatului lui Adriean Videanu, i-a adus un dosar la DIICOT, care apoi a mers din eșec în eșec. După ce au schimbat capetele de acuzare, procurorii și-au luat-o în serios peste ochi în 2018, când Curtea Supremă le-a aruncat înapoi în brațe rechizitoriul, declarându-l ilegal. 

Destin mult mai tragic au avut Dinu Patriciu și Dan Adamescu, ambii ducând la un moment dat top 300, cu averi de peste un miliard de euro. 

×
Subiecte în articol: statul paralel oameni bogati Descoperiți
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close