Antena 3 CNN Actualitate Manipulare uriașă legată de Parchetul European

Manipulare uriașă legată de Parchetul European

Manipulare uriașă legată de Parchetul European
24 Mar 2019   •   00:07

Scandal după declarațiile lui Șerban Nicolae, care a spus că în privința Parchetului European există o problemă de constituționalitate și că poate ar trebui să ieșim din Parchetul European. 

Subiectul a fost discutat sâmbătă, de Andreea Sava, în exclusivitate la ”Descoperiți”.

Fostrul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a comentat declarațiile venite din zona PSD. „Domnul Șerban Nicolae de la PSD a spus că ne-am grăbit când am aderat la Parchetul European și că ar fi trebuit să ne mai gândim. Este un semnal că vrem să ne retragem de acolo. Discuția este dacă ne putem retrage, pentru că România este încă membru al Uniunii Europene, a semnat Tratatul de aderare și s-a angajat că respectă acest tratat întocmai și cu bună credință. Așa scrie în Constituție, la articolul 11. Noi fiind parte, trebuie să respectăm tratatele și legislația europeană. Este greu să ne imaginăm cum vor face să retragă România din acest tratat , dar nu imposibil. Altfel, nu are sens această poveste cu amânarea. Domnul ministru a amânat și a plecat în concediu, când termenul pentru trimiterea propunerilor este 31 martie. Nu mai are când să se întâmple”. 

„Probabil că asta se urmărește, să ne retragem din EPPO și în acest fel doamna Kovesi nu va mai ajunge procuror-șef european pentru că o țară ca nu este parte în tratatul european nu își poate trimite membri. Numai țările care aderă își pot trimite procurori. Este o regulă general europeană. Dacă ne-am retras din acest tratat, noi nu mai trimitem procurori acolo, dar asta nu îndeamnă că acest parchet nu va ancheta și fraudele comise în România. Ușor-ușor îi tragem preșul de sub picioare doamnei Kovesi”. 

„Pentru mine ăsta este semnalul că România vrea să se retragă. Ei vor spune că din orice tratat te poți retrage. Mă întreb dacă mai poți rămâne în Uniunea Europeană dacă vrei să pleci când nu-ți convine și participi numai la datul banilor. Suntem de acord să luăm bani europeni, dar să nu ne întrebe nimeni cum îi folosim, pentru că asta înseamnă Parchetul European. Dar este o iluzie, pentru că oricum ei vor verifica, așa cum face și OLAF. Dacă ai intrat și te retragi când vezi ce vrea să facă acel parchet, înseamnă că ai gânduri necurate", a mai spus Zegrean.

Adevăr:

-nu toate țările UE participă la proiectul Parchetului European: Ungaria, Irlanda, Polonia, Suedia, Marea Britanie. 

-Parchetul European nu are jurisdicție în țările care nu au aderat la proiect

-inițial nu au aderat nici Danemarca, Olanda, Malta

-Danemarca a activat opțiunea opt-out: jusisdicția Parchetului European nu acționează în Danemarca decât dacă opțiunea opt-out e ridicată prin referendum. 

Norica Nicolai, europarlamentar- „Dacă am ieși din Parchetul European, ar rămâne fără loc de muncă foarte mulți alți procurori delegați. Dar nu e cazul. Orice stat poate să renunțe la acest mecanism de cooperare consolidată. Nu are niciun suport în tratatul european. E o inveție instituțională. Probabil se va vedea în primii ani care sunt efectele reale ale creării acestei instituții Toate țările se preocupă de protecția fondurilor europene. Nu cred că ar fi trebuit o instituție supranațională, dar fiind o tendință puțin federalistă a unora în UE, se crede că aceste instituții pot fi mai eficiente. Eu nu cred”.

×
Subiecte în articol: Descoperiți manipulare
Parteneri
Reţeaua generalilor. Traseul banilor proveniţi din şpăgi
x close