Antena 3 Actualitate ANRE: Românii vor primi și compensaţii și despăgubiri la întreruperea energiei electrice

ANRE: Românii vor primi și compensaţii și despăgubiri la întreruperea energiei electrice

de Laura Dinu    |    21 Apr 2021   •   10:45
ANRE: Românii vor primi și compensaţii și despăgubiri la întreruperea energiei electrice pixabay

Noul ordin al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), 25/2021 stabilește noi obligații pentru companiile care furnizează energie electrică, în cazul deranjamentelor. Mai exact, acestea vor fi nevoite să plătească despăgubiri și compensații clienților afectați.

Punctul 5.3 se modifică și va avea următorul cuprins: “În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță și o despăgubire, el primește atât despăgubirea, cât și compensația”.

Vechea reglementare suna astfel: “În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță, și o despăgubire, el primește fie despăgubirea, fie compensația, respectiv pe cea care are valoarea cea mai mare”.

Cu alte cuvinte, românii vor primi atât despăgubiri cât și compensații în cazul unei pene de curent, nu doar una sau cealaltă, ca până acum.

Dispoziția legală se referă la standardul de distribuție a energiei electrice și, după cum vedeți, acum se acordă, cumulat, și despăgubiri și compensații clientului păgubit de o pană de curent, nu doar una sau doar alta, ca până acum.

Compensațiile se acordă, în general, în cazurile în care fie alimentarea cu energie electrică nu este reluată în timpul regulamentar (șase ore în orașe, patru ore în orașele reședință de județ, 12 ore în mediul rural) sau dacă au loc prea des întreruperi lungi (mai mult de opt într-un an la oraș sau 12 la țară), în condiții de vreme normală. Compensațiile se acordă automat, și sunt, pentru fiecare eveniment, de 30 de lei pentru clienții racordați la joasă tensiune, 200 pentru cei racordați la medie tensiune și 300 de lei cei la înaltă tensiune, scrie economica.net.

Despăgubirile sunt plătite, în general, în cazul în care apar defecțiuni ale aparatelor casnice ca urmare a fluctuațiilor de tensiune. Cităm dintr-o reglementare mai veche a ANRE:

“Utilizatorul are dreptul să primească despăgubiri pentru daune materiale produse ca urmare a nerespectării de către operatorul de distribuţie a indicatorilor de performanţă privind continuitatea alimentării cu energie electrică şi calitatea tehnică a energiei electrice distribuite, stabiliţi în Standardul de performanţă, precum şi ca urmare a întreruperilor datorate unor erori în operarea reţelelor electrice ale operatorului de distribuţie. Despăgubirea se calculează la nivelul prejudiciului suferit”.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close