Antena 3 CNN Actualitate Despăgubiri de 30.000 de euro pentru familia unui tânăr rom care a murit împuşcat de un poliţist

Despăgubiri de 30.000 de euro pentru familia unui tânăr rom care a murit împuşcat de un poliţist

Despăgubiri de 30.000 de euro pentru familia unui tânăr rom care a murit împuşcat de un poliţist
Sursa foto: Foto: www.worldlymind.org
03 Iul 2013   •   08:57
Statul român a fost obligat de CEDO să plătească despăgubiri de 30.000 de euro familiei unui tânăr rom care a murit împuşcat de un poliţist în 2006 . Judecătorii au stabilit că tânărului i s-a încălcat dreptul la viaţă şi au condamnat lipsa unei anchete eficiente, informează Mediafax.

Gheorghe Cobzaru din Bucureşti a sesizat CEDO, în august 2007, cu privire la moartea fiului său, Adrian Cobzaru, pe 19 septembrie 2006, după ce acesta a fost împuşcat de un poliţist, chiar în curtea casei sale. Ancheta desfăşurată de autorităţile române nu a fost până în prezent, se arată în decizia CEDO.

Potrivit reclamantului, pe 19 septemebrie, la 3.30 noaptea, el şi soţia sa, aflaţi în casă, au auzit o împuşcătură şi au ieşit în curte, unde l-au descoperit pe fiul lor, în vârstă de 22 de ani, la pământ, împuşcat în gât. Poliţistul A.S. îl ţinea de braţul stâng şi îşi punea la loc arma. Agentul miosea puternic a alcool, potrivit prezentării faptelor de către reclamant, se arată în decizia CEDO.

Poliţistul le-a spus părinţilor că Adrian Cobzaru furase o maşină şi, în timp ce aceştia încercau să-l ajute pe tânăr, agentul şi-ar fi sunat superiorul şi i-ar fi spus că l-a ucis pe acesta îndemnându-l să "aranjeze" lucrurile.

Poliţistul a sunat la salvare dându-se drept un vecin, în timp ce părinţii îl duceau pe tânăr la maşina de poliţie, când acesta a decedat. Tânărul a fost transportat ulterior cu maşina de poliţie la spital, unde i-a fost declarat decesul.

Versiunea Guvernului român este că, în noaptea de 19 septembrie 2006, poliţiştii A.S. şi L.B. l-au surprins pe Adrian Cobzaru furând marfă dintr-un camion, acesta încercând să fugă cu o maşină. La un moment dat, Cobzaru ar fi coborât din maşină şi ar fi început să alerge, cu agentul A.S. pe urmele sale. Acesta din urmă a tras trei focuri de armă de avertisment, însă Cobzaru s-a refugiat în curtea casei părinţilor săi. Atunci, poliţistul a tras pentru a patra oară din stradă, după silueta fugarului, încercând să îl nimerească la nivelul picioarelor, dar, din cauza iluminării slabe, ajungând să îl împuşte în gât.

Poliţistul ar fi sunat la salvare la ora 3.23, însă fără a aştepta sosirea acesteia l-a transportat pe tânăr la spital, unde a fost înregistrat decesul, la ora 3.50.
 
Potrivit raportului medico-legal, decesul a survenit la ora 3.15, în urma hemoragiei interne şi externe cauzate de un glonţ care a traversat vena jugulară stângă şi a fracturat o vertebră cervicală.


×
Subiecte în articol: CEDO statul roman
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close