Antena 3 CNN Actualitate Despăgubiri de 490.000 de euro pentru bărbatul găsit nevinovat de dublul asasinat din Braşov

Despăgubiri de 490.000 de euro pentru bărbatul găsit nevinovat de dublul asasinat din Braşov

Despăgubiri de 490.000 de euro pentru bărbatul găsit nevinovat de dublul asasinat din Braşov
31 Mai 2010   •   16:38

Alexandru Diaconescu, tânărul care a fost arestat în decembrie 2004 pentru uciderea a două farmaciste din Braşov şi care a fost achitat, în urma a trei decizii ale instanţelor, va primi despăgubiri de la statul român în valoare de 490.000 de euro, transmite Mediafax.

Tribunalul Bucureşti obligă statul român la plata a peste două milioane de lei în cazul presupusului asasin al farmacistelor din Braşov. Totuşi, decizia nu este definitivă, susţin surse oficialem, pentru Mediafax.

O cerere introdusă în urmă cu un an, de către avocaţii lui Alexandru Emil Diaconescu, a fost admisă, în parte, luni, de Tribunalul Bucureşti.

"Sunt victima unei grave erori judiciare, aşa cum rezultă din Decizia definitivă de achitare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Din câte cunosc eu, sunt singura persoană din România, care a fost trimisă în judecată, în stare de arest, pentru omor deoasebit de grav şi care a fost achitată de toate cele trei instanţe (fond apel şi recurs-n.r.)", se arată în acţiunea lui Diaconescu.


Alexandru Diaconescu a fost achitat de instanţa supremă la 25 noiembrie 2008, el fiind principalul suspect al dublei crime petrecute în decembrie 2004 într-o farmacie din municipiul Braşov. Deciziile instanţelor inferioare au fost astfel confirmate de cea superioară.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a motivat decizia printre altele, prin faptul că anchetatorii au acordat prea mult "credit" mărturiilor unui fost coleg de celulă de-al presupusului făptaş, şi martor în acest caz, Dumitru Mareş.

"Cazul meu a fost prezentat la ore de maximă audienţă şi s-au scris sute, poate mii de articole, în care eram tratat cu apelativul criminalul", a mai arătat Diaconescu în cererea sa. Tot acolo el arată că "suferinţe au fost produse şi prin desfăşurarea urmăririi penale, interogatorii prelungite la poliţie, percheziţii domiciliare violente, stres prelungit şi prin nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie".

"Am fost terorizat psihic în cursul anchetei, de un temut anchetator, care acum s-a pensionat, binecunoscut în oraşul de la poalele Tâmpei. Suferinţele mi-au fost produse şi ca urmare a neîncrederii cu care sunt privit de vecini şi de cunoscuţi. Mi-a fost afectată imaginea mea în societate, dar şi respectul de sine, chiar şi în prezent, cazul meu fiind prezentat într-o lumină negativă. Din cauza arestării mele, am suferit ca urmare a îndepărtării din familie, fiind lipsit de afecţiunea celor dragi mie. Logodnica mea din acea perioadă, Ana Maria Aron, m-a părăsit, adăugându-se o nouă suferinţă celei cauzate de arestarea nelegală. Am avut tentative de sinucidere, în momentul în care credeam că nu se va mai termina coşmarul arestării mele. Au existat încercări de intimidare a martorilor mei, prin acuzarea acestora de mărturie mincinoasă", se mai arată în cererea lui Diaconescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: despagubiri
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close