Antena 3 CNN Actualitate Detalii exclusive din dosarul pandemiei de la DNA. Fostul șef Unifarm aruncă vina în spatele ministrului

Detalii exclusive din dosarul pandemiei de la DNA. Fostul șef Unifarm aruncă vina în spatele ministrului

Dosarul Unifarm a fost trimis în judecată. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului director general al Unifarm, Adrian Ionel. Acesta susține că nu a încheiat niciun contract și nicio achiziție fără știrea și acordul Ministerului Sănătății.

Detalii exclusive din dosarul pandemiei de la DNA. Fostul șef Unifarm aruncă vina în spatele ministrului
Sursa foto: Hepta
de Silvia Țigănilă    |    04 Oct 2020   •   20:30

Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus, vineri, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ionel Eugen Adrian, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, pentru luare de mită, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

”Inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins suma de 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale). Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură. Același document ar fi fost semnat și de inculpata Radu Maria – Lizica – Daniela, în calitate de șef serviciu comercial în cadrul CN Unifarm SA, pe care, ulterior, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat-o să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei respective.

În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Pentru acest „serviciu”, potrivit procurilor DNA, persoana intermediară ar fi pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului.

”Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească cei 760.000 euro amintiți anterior. Deoarece societatea comercială furnizoare nu ar fi achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit inițial, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A, a decis rezilierea unilaterală a contractului. Totuși, anterior, firma respectivă ar fi reușit să livreze cantitățile de 1 milion de măști chirurgicale (neconforme cu standardele stipulate în contract) și 25.920 de combinezoane din totalul echipamentelor menționate în contract, pentru care CN Unifarm SA a achitat suma de 2.380.000 lei (reprezentând doar valoarea măștilor respective). Prin modalitatea descrisă mai sus s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum de către societatea beneficiară a contractului”, mai menționează DNA.

Șeful Unifarm aruncă vina în spatele ministrului. Detalii exclusive din dosarul pandemiei de la DNA

Nelu Tătaru va trebui să dea niște explicații, spune Adina Anghelescu.

”Eu am în față obiecțiunile făcute de fostul director Adrian Ionel. Se întind pe 16 pagini. Din aceste obiecțiuni reiese că Adrian Ionel este acoperit legal de toate tranzacțiile contractuale care au fost operate de Unifarm cu privire la achiziționarea de echipamente sanitare, măști, aparaturi pentru că există documente ce dovedesc girul, susținerea și sprijinul acordat prin hârtii, prin documente pe care le-a anexat, acordate de Ministerul Sănătății în toate tranzacțiile sau contractele, atât pentru achiziții cât și pentru cheltuielile făcute ulterior”, a dezvăluit Adina Anghelescu, jurnalist Antena 3.

Șeful Unifarm aruncă vina în spatele ministrului

 

×
Subiecte în articol: unifarm Adina Anghelescu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close