Antena 3 Actualitate Detalii neștiute despre turnătorul Traian Băsescu. Cum motivează judecătorii că Băsescu a turnat la Securitate

Detalii neștiute despre turnătorul Traian Băsescu. Cum motivează judecătorii că Băsescu a turnat la Securitate

de S.T.    |    16 Iun 2020   •   13:34
Detalii neștiute despre turnătorul Traian Băsescu. Cum motivează judecătorii că Băsescu a turnat la Securitate
Sursa foto: Hepta

Fostul președinte Traian Băsescu a negat acuzațiile de colaborare cu Securitate, însă judecătorii îi desființează apărarea în motivare.

Decizia judecătorilor a fost dată în septembrie 2019, iar motivarea a fost redactată recent.

Două note informative semnate sub numele „Petrov” sunt principalele probe depuse de CNSAS în procesul deschis la Curtea de Apel București, în care se cere justiției să constate calitatea de colaborator al fostei Securități în cazul fostului președinte Traian Băsescu.

Cum motivează judecătorii că Traian Băsescu a turnat la Securitate

Curtea a luat în considerare că din examinarea celor două note informative rezultă, pe de o parte, că lipseşte orice referire la activitatea notorie a oricărui serviciu de contrainformaţii militare, respectiv contracararea serviciilor de spionaj străine, sau la activitatea specifică din cadrul Institutului de Marină, iar, pe de altă parte, aspectele menţionate în cuprinsul notelor informative se circumscriu unor teme clasice de poliţie politică, specifice Securităţii, fiind vizate exclusiv chestiuni care ţin de viaţa privată sau de dreptul la libera circulaţie al persoanelor în legătura cu care s-au făcut relatările. Teme cu al căror specific Traian Băsescu ar fi fost deja familiarizat, întrucât chiar el a recunoscut că a fost abordat, încă la sfârşitul anului 1972, cu astfel de teme de către un ofiţer de Securitate în legătură cu care a arătat că au purtat o lungă discuţie.

Prin urmare, în aceste circumstanţe, este rezonabil să se aprecieze că pârâtul Băsescu Traian putea să-și dea seama că a fost contactat de organe ale Securităţii şi că notele informative au fost remise unor astfel de organe.

Turnătoria pură a lui Traian Băsescu

„Din discuţiile purtate cu verişoara lui - V. - de profesie învăţătoare, am înţeles că Dimitriu Corneliu ar fi dispus, în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo.

Cu verişoara lui Dimitriu am avut ocazia să discut aceste probleme, deoarece am fost la un moment dat prieteni"

Detalii neștiute depre turnătorul Băsescu

Despre Ion Bargau, un alt coleg, Traian Basescu a scris Securității: „Nu este dispus să se căsătorească decât târziu și cu o fată care să aibă o situație materială bună.

În vara anului 1973 și a anului 1974 a avut relații cu femei de cetățenie cehă, dar nu știu dacă în momentul de față mai întreține aceste relații”.

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close