Antena 3 CNN Actualitate Dezastrul se poate produce în orice moment. Primăria Capitalei ar putea să evacueze 12.000 de familii care locuiesc în blocurile cu risc seismic

Dezastrul se poate produce în orice moment. Primăria Capitalei ar putea să evacueze 12.000 de familii care locuiesc în blocurile cu risc seismic

Dezastrul se poate produce în orice moment. Primăria Capitalei ar putea să evacueze 12.000 de familii care locuiesc în blocurile cu risc seismic
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Oct 2013   •   20:32
Un mare cutremur va zgudui România! Este anunţul alarmant al seismologilor, care spun că dezastrul ar putea veni oricând. Nu din Galaţi, unde pare că s-a mutat punctul fierbinte de pe harta seismică a României, ci tot din Vrancea, un loc imprevizibil, unic în Europa. Un cutremur de peste 7 grade ar ucide o jumătate de milion de români şi ar rade de pe faţa pământului bulevarde întregi din Capitală. Alertate, autorităţile vor să evacueze 12.000 de familii din blocurile şubrede.

Un cutremur se poate produce oricând!” spune Tudor Prisecariu, secretar de stat pentru cercetare în Ministerul Educaţiei.

Ştim că cutremurele vrâncene sunt de magnitudini peste 7 de 2-3 ori pe secol. Nu putem să nu ne gândim şi la eventualitatea unui cutremur mare în Vrancea” a declarat şi Mircea Radulian, directorul Institutului pentru Fizica Pământului.

Despre un cutremur mare se vorbeşte în şoaptă de 36 de ani. De peste trei decenii, România tremură la gândul că anul 1977 se va repeta. Pentru prima oară, seismologii vorbesc şi ei. Nu în şoaptă, ci răspicat.

În cazul unui cutremur puternic, cele aproape 400 de clădiri pericol public sau încadrate în prima clasă de risc seismic se vor face una cu pământul şi vor dispărea de pe harta Capitalei.

Întreg Centrul Istoric va cădea în cazul unui seism de peste 7 grade. Nici alte zone din Bucureşti nu sunt mai ferite. În total, aproape 3.000 de clădiri în pericol sau în curs de expertizare. Şi mii de familii care trăiesc, clipă de clipă, cu pericolul deasupra capului.

Alarma trasă de seismologi l-a mobilizat pe primarul Capitalei, care vrea să evacueze şi să consolideze sute de clădiri în pericol să se prăbuşească. Pentru cazarea locatarilor din clădirile vechi care ar urma să fie consolidate, Primăria se gândeşte să închirieze 12.000 de apartamente din blocurile noi rămase nevândute. Chiria va fi plătită din bugetul local. Însă consolidarea ar fi plătită, şi de locatari. Vor da 10 la sută.

Banii rămân motivul pentru care consolidările s-au blocat, iar mii de oameni trăiesc, şi în acest moment, în pericol de moarte. Însă banii nu pot şi nu vor putea vreodată să cumpere vieţi.

×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close