Antena 3 CNN Actualitate Diaconescu: România nu va cumpăra avioane multirol într-un viitor apropiat

Diaconescu: România nu va cumpăra avioane multirol într-un viitor apropiat

Diaconescu: România nu va cumpăra avioane multirol într-un viitor apropiat
Sursa foto: cristian diaconescu
04 Mar 2009   •   17:18

Ministrul de externe Cristian Diaconescu, aflat în Germania, a declarat într-un interviu pentru Reuters că actuala criză economică a complicat eforturile depuse de România pentru a cumpăra noi avioane militare multirol în locul MIG-urilor actuale, care sunt din era sovietică.


Cristian Diaconescu a spus că această criză îngreunează demersurile României de a cumpăra avioane de luptă care să aducă forţa aeriană a ţării la nivelul standardelor NATO.

"Nu mă aştept ca un proiect de asemenea dimensiune să fie demarat în viitorul apropiat. Momentan nu există o decizie referitoare la achiziţionarea unor noi avioane de luptă", a declarat Diaconescu.


Bucureştiul a fost foarte aproape de a finaliza un asemenea plan de achiziţie anul trecut, miniştrii de resort declarând, în septembrie, că decizia este numai la "câteva săptămâni" distanţă. Procesul a fost blocat după ce în noiembrie, ca urmare a alegerilor, a fost desemnat un nou cabinet, precizează Reuters, citat de NewsIn.


Potrivit fostului guvern, cinci tipuri de avioane ar fi intrat în discuţie pentru a fi cumpărate pentru o sumă totală de 4 miliarde de euro. Printre variantele posibile se numărau: F-16, construit de Lockheed Martin, F-18 de la Boeing, Rafale al companiei franceze Dassault, dar şi avionul Grippen al suedezilor de la SAAB sau Eurofighter de la EADS.


Potrivit Reuters, din cauza accelerării crizei financiare, România s-a transformat din economia europeană cu cea mai mare creştere într-una din cele mai vulnerabile economii, amintind de deficitul bugetar mare al ţării noastre.


Guvernul de centru-stânga de la Bucureşti a abordat deja UE în ceea ce priveşte un posibil ajutor financiar. După ce a câştigat puterea prin promisiuni în ceea ce priveşte cheltuielile sociale, coaliţia se zbate acum să reducă din cheltuielile bugetare pentru a se încadra în plafonul UE de 3% din PIB ca deficit bugetar, explică Reuters.


Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close