Antena 3 CNN Actualitate DIICOT anchetează declaraţiile liderilor UDMR

DIICOT anchetează declaraţiile liderilor UDMR

DIICOT anchetează declaraţiile liderilor UDMR
17 Dec 2014   •   14:18
Procurorii DIICOT  au dispus la data de 15 decembrie începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare, săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.
 
Primarul municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, că dacă premierul Victor Ponta nu îl va "instrui" pe prefectul de Covasna "să lase în pace maghiarii", atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş.
 
"Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (...) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990", a spus Antal Arpad, potrivit traducerii oficiale.

De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, în deschiderea Consiliului Reprezentanţilor Unionali, că maghiarii din România trebuie să îşi recupereze pământul natal. 
 
"Trebuie sa continuam pe aceasta cale pas cu pas pentru a recupera pamantul natal. Aceasta alianta (UDMR - n.r.) a fost creata acum 25 de ani ca sa lucreze pentru noi si dupa 25 de ani e nevoie de aceasta alianta", a mentionat, potrivit traducerii oficiale, Kelemen Hunor, in preambulul acordarii distinctiei Bradul de Argint pentru 27 de membri ai UDMR, printre care s-a numarat si Kelemen Hunor.

Realizatorul emisiunii "Punctul de Întâlnire", Radu Tudor, a explicat, că DIICOT s-a autosesizat în acest caz, pentru că este vorba despre declaraţii care fac referire la integritatea teritorială şi siguranţa naţională.
 
"Ce mă surpinde pe mine, este pentru prima oară după decembrie '89 când instituţiile se sesizează în astfel de declaraţii. În sfârşit cineva pune piciorul în prag. Nu mă aştept ca Hunor Kelemen să fie condamnat, dar oricum o amendă penală şi un semnal al instituţiilor trebuie lansat şi acest lucru trebuie să creeze un precedent. Noi am suportat multe cuvinte jignitoare la adresa României. Mai devreme sau mai târziu trebuia intervenit şi e bine că acum, la 25 de ani de la revoluţie, avem o astfel de măsură."
 

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români
x close