Antena 3 CNN Actualitate DIICOT, răspuns exclusiv în dosarul care îl poate doborî pe Traian Băsescu

DIICOT, răspuns exclusiv în dosarul care îl poate doborî pe Traian Băsescu

DIICOT, răspuns exclusiv în dosarul care îl poate doborî pe Traian Băsescu
Sursa foto: foto: Agerpres
26 Mar 2016   •   21:52

În spaţiul public au apărut declaraţii ale unor foşti procurori DIICOT care s-au ocupat de dosarul "Alro" conform cărora au existat presiuni în anchetarea acestui dosar, precum şi un răspuns către ANTENA 3 al ÎCCJ (instanţa unde s-a aflat dosarul 6524/2/2010 în perioada în care a fost atacată soluţia din dosar de către Vadim Benyatov) în care se menţionează că "Nu au existat CD-uri ataşate la dosarul nr. 6594/2/2010 al Secţiei Penale, nici la data transmiterii dosarului de către DIICOT la Curtea de Apel București (la 26.08.2010), nici la data înaintării de la Curtea de Apel Bucureşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi nici la data restituirii dosarului de către DIICOT la 02.11.2010).

De asemenea, există elemente noi legate de afacerea "ALRO" care nu au fost niciodată anchetate, precum implicarea fostului ministru Adriean Videanu, prin decizia căruia ALRO Slatina a primit energie hidro la un preţ preferenţial direct legat de cotaţia aluminiului de pe burse, documentul fiind elaborat de Videanu şi contrasemnat de fostul premier Emil Boc. Nici aceste elemente nu au fost anchetate vreodată de DIICOT.

Având în vedere toate aceste aspecte semnalate, jurnalistul Antena 3 Adina Anghelescu a solicitat un răspuns la următoarele întrebări:

1. Conducerea DIICOT a supus unei analize dosarul "ALRO" în vederea redeschiderii anchetei?

2. Conducerea DIICOT a solicitat instanţei redeschiderea acestui dosar? Când?

3. În cazul în care nu a existat o astfel de analiză, conducerea DIICOT va lua în considerare toate aceste aspecte semnalate mai sus, în vederea redeschiderii dosarului şi refacerea acestei anchete incomplete?

4. Conducerea DIICOT se poate autosesiza (cel puţin pe noile elemente apărute în mass-media cu privire la implicarea fostului ministru Adriean Videanu şi a fostului premier Emil Boc în afacerea ALRO) pentru deschiderea unui nou dosar?

5. Conducerea DIICOT va analiza aspectele semnalate în această solicitare în vederea deschiderii unui nou dosar?

1

Iată în continuare răspunsul DIICOT:

''Urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată cu numărul de mai sus, vă comunicăm că nu am procedat la examinarea soluției dispusă în dosarul nr.30D/P/2007, în vederea redeschiderii urmăririi penale.

Cu privire la punctul 4 al cererii dvs. vă rugăm, în vederea formulării unui răspuns adecvat, să ne comunicați elemente suplimentare cu privire la aspectele de noutate la care v-ați referit''

Adina Anghelescu a explicat, în ediția de sâmbătă a Q&A, cu Sandra Stoicescu, cum a fost îngropat acest dosar în care erau implicate nume grele care, piramidal, duceau până la fostul președinte Traian Băsescu.

Fostul procuror Eugen Iacobescu, înlăturat din sistem după ce ar fi descoperit implicarea lui Mircea Băsescu în afacerea "mondială", a declarat că în celebrul dosar ALRO, în care procurorii s-au grăbit să dea NUP, s-a dat o şpagă de 10 milioane de euro.

Potrivit fostului procuror, banii ar fi ajuns la cei care au negociat. În afacerea ALRO, afacere care îngroapă un regim de putere, s-au vehiculat nume importante ale politicii româneşti.

×
Subiecte în articol: ALRO Q&A Q&A cu Alessandra Stoicescu
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close