Antena 3 CNN Actualitate Din 2012 românii plătesc mai mult pentru serviciile medicilor: Intră în vigoare coplata

Din 2012 românii plătesc mai mult pentru serviciile medicilor: Intră în vigoare coplata

Din 2012 românii plătesc mai mult pentru serviciile medicilor: Intră în vigoare coplata
30 Dec 2011   •   20:17

De anul următor românii vor plăti mai mult pentru serviciile medicilor de familie şi ale medicilor specialişti din spitale. Din primăvară intră în vigoare coplata, o măsură impusă de Fondul Monetar Internaţional. Asta înseamnă că pe lângă banii pe care statul îi opreşte pentru sănătate, vizita la medic se plăteşte pe loc.

2012 vine cu schimbări în sistemul medical din România. Autorităţile discută despre o nouă lege a sănătăţii, însă un lucru este deja sigur. De la anul, românii plătesc pentru serviciile medicilor de familie, ale medicilor specialişti sau pentru anumite tratamente primite în spital.

Coplata înseamnă câte 5 lei de fiecare consult al medicului de familie, câte 10 pentru o vizită la medicul specialist şi chiar 100 de lei pentru o săptămână de spitalizare.

Asiguraţii vor face dovada că au plătit printr-un tichet moderator de sănătate. Acesta va reprezenta o sumă de cel mult 600 de lei pe care pacientul o plăteşte anual, pe lângă suma care i se reţine din salariu, pentru fondul asigurărilor de sănătate. După ce epuizează cei 600 de lei, pacientul va primi orice serviciu medical gratuit.

Bătrânii cu venituri sub şapte sute de lei, copiii, tinerii şi bolnavii incluşi în programele de sănătate, care nu au niciun venit, vor fi scutiţi de la coplată. Legea a trecut deja de Parlament şi va intra în vigoare anul viitor. Înainte de introducerea ei, autorităţile intenţionează să facă o campanie de informare, timp de două luni.

TARIFE COPLATĂ

- CONSULTAŢIE MEDIC DE FAMILIE - 5 LEI
- CONSULTAŢIE MEDIC SPECIALIST - 10 LEI
- O SĂPTĂMÂNĂ SPITALIZARE - 100 LEI

SCUTIŢI DE LA COPLATĂ

- BĂTRÂNI CU VENIT SUB 700 LEI COPII
- TINERI ÎNTRE 18-26 ANI FĂRĂ VENIT BOLNAVI FĂRĂ VENIT

 



×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close