Antena 3 CNN Actualitate Din Kenya în SUA, via Honolulu. Obama, simbolul globalizării (FOTO)

Din Kenya în SUA, via Honolulu. Obama, simbolul globalizării (FOTO)

Din Kenya în SUA, via Honolulu. Obama, simbolul globalizării (FOTO)
05 Noi 2008   •   13:29

Din Londra până în Kenya, de la Bucureşti la Sidney şi Jakarta, milioane de oameni au aşteptat cu sufletul la gură victoria lui Barack Hussein Obama. Cine este de fapt noul preşedinte al Statelor Unite?
* Tatăl lui, Barack Obama Senior, era originar din Kenya;
* Mama Ann Dunham era cetăţean american din Wichita, Kansas, descendentă a preşedintelui Jefferson Davis;
* Barack Junior se naşte în Honolulu, Hawaii;
* Divorţată, mama lui Barack se recăsătoreşte cu indonezianul Lolo Soetoro, astfel că de la şase la zece ani, Barack merge la şcoală în Jakarta;
* Se întoarce apoi în Honolulu, unde este crescut de bunicii săi americani;
* După liceu, pleacă în Statele Unite - la Los Angeles, New York, Chicago, Harvard.
Religia:
Tatăl lui Barack Obama a fost musulman. Contrar versurilor Coranice, negând că ar fi vorba de vreo obligaţie religioasă, un copil musulman îşi ia religia după tată. De altfel, şi dosarul său de elev în Jakarta precizează religia musulmană. Doar că, la vârsta de 27 de ani, Barack Hussein Obama s-a convertit în faţa Reverendului Jeremiah Wrights la creştinism.
Cum văd musulmanii acest gest? Un ziar egiptean se referă la ?originile musulmane? ale preşedintelui: ?S-a născut musulman?. Conducătorul libian Muammar Gaddafi s-a referit la Obama ca la ?un musulman? şi o persoană cu ?identitate africană şi islamică." O analiză la Al-Jazeera îl numeşte ?un ne-creştin,"o a doua se referă la tatăl său drept ?musulman Kenyan", iar a treia notează că ?Obama poate nu doreşte să fie considerat musulman, dar musulmanii sunt foarte dornici să-l considere ca pe unul de-al lor?. Alte ziare consideră că Osama bin Laden va specula ?trădarea? lui Barack atrăgând noi membri revoltaţi de ideea că ?un musulman care a trădat religia conduce războiul anti-terorist?.
Rudele din Kenya sărbătoresc izbânda nepoţelului. În roşu, bunica vitregă a lui Obama:

Femeile din Afganistan se pozează lângă un panou cu Obama în timpul unei ceremonii organizate de ambasada SUA la Kabul. Preşedintele Hamid Karzai spune că seperă ca victoria lui Obama să aducă pace afganilor şi i-a cerut democratului să reducă numărul victimelor civile din Afganistan după ce va depune jurământul.

Dansatoare de hula, cântece de bucurie şi ceva rock?n roll într-un orăşel japonez pe nume Obama, cu circa 32.000 de locuitori. Locuitorii orăşelului de pescari îl consideră pe noul preşedinte american drept ?unul de-al lor?, aşa că l-au sărbătorit cum se cuvine. În limba japoneză, ?obama? înseamnă ?micul ţărm?.

Urmaşii lui Barack de la şcoala din Jakarta împărtăşesc şi ei bucuria victoriei:

Sidney, Australia

Manila, Filipine

Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close