Antena 3 CNN Actualitate Directoarea unei mari firme de mezeluri din România, condamnată definitiv la închisoare

Directoarea unei mari firme de mezeluri din România, condamnată definitiv la închisoare

Gabriela Ciuburciu, acționar majoritar și fost director general al unei societăți producătoare de mezeluri, a fost condamnată vineri, 16 iulie, la șase ani și opt luni de închisoare, de Curtea de Apel București, alături de trei dintre partenerii de afaceri, pentru fraudarea fondurilor europene, luare de mită și spălarea banilor. Sentința este definitivă.

Directoarea unei mari firme de mezeluri din România, condamnată definitiv la închisoare
Sursa foto: ziaruldeiasi.ro
de Adelina Miron    |    16 Iul 2021   •   20:02

Pedeapsa a fost majorată de la patru ani și patru luni de închisoare din primă instanță. De asemenea, instanța i-a interzis dreptul de a mai fi administrator al unor societăți comerciale timp de cinci ani după executarea pedepsei.

Societatea este unul dintre principalii producători de mezeluri din România și este  deținută de femeia de afaceri Gabriela Ciuburciu.

Aceasta fost trimisă în judecată în 2012, alături de alți patru parteneri de afaceri.

Unul dintre ei a solicitat judecata prin procedura simplificată a acordului de recunoaștere, iar altul a decedat în timpul procesului.

Gabriela Ciuburciu și ceilalți doi inculpați rămași în dosar nu și-au recunoscut faptele, potrivit Libertatea.

La sfârșitul anului 2019, femeia de afaceri din Vaslui a fost găsită vinovată de Tribunalul București, fiind condamnată la patru ani și patru luni de închisoare în regim de detenție.

Gabriela Ciuburciu a fost acuzată de DNA că în timpul derulării unui proiect cu fonduri europene, menit să modernizeze o fabrică de produse din carne, a atribuit contractul unei firme din Parma, Italia.

În schimb, le-a solicitat acestora să mărească preţul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% și să-i remită acest procent cu titlul de mită. Gabriela Ciuburciu a primit astfel suma de 175.600 euro.

Alți 9.950 de euro au ajuns în contul ei după ce a atribuit și a încheiat contractul de achiziţie a unor utilaje pentru tratament termic cu o altă societate comercială din Italia.

Pentru a lăsa impresia că sumele de bani sunt legale, Ciuburciu ar fi întocmit pretinse contracte şi alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziţii, potrivit DNA. 

Pentru a obţine suma de aproximativ 1,4 milioane euro, provenită din fonduri SAPARD şi din bugetul naţional, Gabriela Ciuburciu a prezentat și Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit mai multe documente şi declaraţii false care să creeze aparența de legalitate a plăţilor efectuate în cadrul proiectului.

Gabriela Ciuburciu mai este judecată într-un dosar, care se află la Tribunalul Vaslui, fiind acuzată de un prejudiciu de peste un milion de euro.
 

×
Subiecte în articol: inchisoare condamnat firma mezeluri România
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close