Antena 3 CNN Actualitate Directorul Institutului Astronomic Român despre spectaculoasele imagini din spaţiu obţinute de telescopul J. Webb: "O bucățică de cer cât un grăunte de nisip"

Directorul Institutului Astronomic Român despre spectaculoasele imagini din spaţiu obţinute de telescopul J. Webb: "O bucățică de cer cât un grăunte de nisip"

NASA scrie istoria care depășește limitele planetei noastre. Agenția spațială americană a publicat cele mai îndepărtate imagini din univers de până acum, grație telescopului James Webb. În plus, aceste imagini sunt de o claritate extraordinară. Mirel Bârlan, directorul Institutului Astronomic Român, a vorbit în direct la Antena 3 despre această realizare remarcabilă.

Directorul Institutului Astronomic Român despre spectaculoasele imagini din spaţiu obţinute de telescopul J. Webb: "O bucățică de cer cât un grăunte de nisip"
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2022   •   11:20

Mirel Bârlan, directorul Institutului de Astronomic Român a explicat de ce sunt revoluționare imaginile telescopului James Webb, ce anume ne arată din ceea ce nu știam până acum.

"Și noi, la Institutul Astronomic al Academiei Române, suntem entuziasmați de reușita acestui telescop James webb, o mașinărie care a costat mai mult de 10 miliarde de euro, deci un efort științific important. 

Acest ochi cu noi valențe, pe care  îl avem acum, care scrutează orizontul îndepărtat, este important ca să avansăm știința în domeniul cosmologiei, în domeniul astrofizic, în domeniul astronomiei.", a declarat Mirel Bârlan. 

O imagine făcută pe o bucățică de cer cât un grăunte de nisip

"Ca să vă faceți o idee, imaginea pe care a prezentat-o președintele Biden și care a prefațat transmisia live de ieri cu toate imaginile în premieră, este o imagine făcută pe o bucățică de cer cât un grăunte de nisip situat la o distanță de un metru de ochiul omenesc. Este fascinant, este impresionant, pentru că detaliile respective ne ajută ca să avansăm știința în domeniul nostru.

Trebuie să știți că efortul este considerabil nu numai pentru specialiștii americani dar și pentru cei din Europa. 15 % din bugetul acestui telescop spațial este asigurat de Agenția Spațială Europeană și, corespunzător, 15 % din timpul de telescop care va fi utilizat în viitorii ani va fi alocat cercetătorilor europeni.", a mai explicat directorul Institutului de Astronomic Român.  

Acesta a comparat imaginile prezentate de NASA cu o "gazetă de perete" unde au fost expuse "vedete de pe sfera cerească". 

Specialistul a mai avertizat că observațiile astronomice sunt supuse unor criterii de selecţie foarte riguroase, făcute pe programe științifice de mare anvergură și care ne vor da posibilitatea să avansăm în diverse domenii ştiinţifice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close