Antena 3 CNN Actualitate Discuţii tensionate între Băsescu şi sindicalişti. Confederaţiile se pregătesc de proteste

Discuţii tensionate între Băsescu şi sindicalişti. Confederaţiile se pregătesc de proteste

Discuţii tensionate între Băsescu şi sindicalişti. Confederaţiile se pregătesc de proteste
09 Mai 2010   •   21:10

Discuţiile purtate, duminică, între preşedintele Traian Băsescu şi liderii sindicali nu au avut succes. Unii sindicalişti susţin că şeful statului a fost cam deranjat de ideile propuse de aceştia şi a vrut chiar să părăsească şedinţa.

Sindicaliştii pregătesc proteste de amploare pentru următoarea perioadă. Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, acţiunile comune ale confederaţiilor sindicale prevăd pichetarea Guvernului şi Preşedinţiei în perioada 12-19 mai, un miting de amploare pe 19 mai şi declanşarea grevei generale pe 25 mai.

"De miercuri şi până în 19 mai, în fiecare zi, vor fi pichetate sediile Guvernului şi Preşedinţiei. În 19 mai va fi organizat un miting masiv în faţa Guvernului, iar din 25 mai se declanşează greva generală în sistemul bugetar", au declarat sursele citate.

Calendarul protestelor urmează să fie finalizat după consultarea cu liderii din teritoriu şi în funcţie de rezultatele întâlnirii de marţi, de la Palatul Parlamentului, a structurii de criză. Din aceasta fac parte reprezentanţi ai sindicatelor, patronatelor, Guvernului şi partidelor politice. Rolul structurii este acela de a analiza măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar şi soluţiile alternative.

Potrivit preşedintelui Cartel Alfa, prima întâlnire a structurii de criză este programată să aibă loc loc marţi, începând cu ora 11:00.


Discuţii tensionate

La discuţiile purtate duminică între Traian Băsescu şi liderii sindicali au existat şi momente tensionate. Şeful statului a fost cam deranjat de ideile sindicatelor şi chiar a vrut să părăsească întâlnirea.

Potrivit liderului "Alma Mater", Anton Hadăr, au existat momente în care preşedintele a fost deranjat de discursurile sindicaliştilor şi a spus că, dacă mai continuă, va pleca.

În plus, se pare că preşedintele i-a ameninţat chiar pe sindicalişti cu majorarea TVA. Bogdan Hossu, liderul "Cartel Alfa" a declarat pentru Mediafax că Traian Băsescu le-a spus "că dacă nu acceptă varianta propusă de el pentru reducerea cheltuielilor bugetare, se poate merge pe varianta FMI, care presupune majorarea TVA şi a impozitelor."

Protestele anunţate de sindicalişti vin după ce, joi seară, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25%, a pensiilor şi a ajutorului de şomaj cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: proteste sindicate reduceri salarii pensii
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close