
Pentru unii distracție, pentru alții liniște, iar pentru altă parte Paștele se transformă într-un adevărat maraton al meselor. Din păcate, mulți dintre ei ajung să aglomereze unitățile de primiri urgențe din cauza exceselor.
Ligia Alexandrescu, nutriționist, îndeamnă la moderație, chiar dacă e greu atunci când masa de sărbători e plină cu preparate tradiționale.
„Cu toții auzim despre cuvântul moderație de sărbători, însă este destul de greu să facem lucrul ăsta, atunci când în față există atâtea ispite culinare și alimente care se consumă doar de Paște. Preparatele din miel sunt vedetele mesei de Paște. Sigur, trebuie să gustăm din toate: avem nevoie de tradiție, avem nevoie de aceste întâlniri cu cei dragi la masa de Paște, însă e important să înțelegem că o avalanșă de alimente bogate în proteine, mai ales dacă s-a ținut post, înseamnă un risc foarte mare de afecțiune digestivă”, a precizat nutriționista.
Ligia Alexandru oferă și o soluție: mai multe mese pe zi.
„Înseamnă să ajungem la camera de gardă, lucru pe care nu ni-l dorim. Și atunci gustăm din toate, însă divizăm această masă bogată în proteine și în grăsime pe mai multe mese.
Să nu uităm că avem și dulciuri multe, se consumă alcool de sărbători. Și atunci, divizând aceste feluri, adică începem de dimineață cu drob, cu salată de ouă, pe care foarte mulți români o preferă, cu o ruladă din pui sau din curcan, și multe, multe legume de sezon.
Acolo unde avem multe legume înseamnă că avem o digestie corectă. Să încercăm să ne hidratăm în prima jumătate a zilei, în așa fel încât tot ce consumăm astăzi și mâine să fie ușor de digerat”, a mai declarat nutriționista.