Antena 3 CNN Actualitate DNA a confirmat protocolul prezentat de Daniel Dragomir: Avem acces la 21 de baze de date

DNA a confirmat protocolul prezentat de Daniel Dragomir: Avem acces la 21 de baze de date

DNA a confirmat protocolul prezentat de Daniel Dragomir: Avem acces la 21 de baze de date
01 Mar 2018   •   17:58

Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, a făcut public un protocol secret încheiat între DNA și Agenția Națională de Cadastru, prin intermediul căruia procurorii aveau acces la baza de cadastru, cotracte, credite etc. DNA confirmă faptul că deține acces la această bază de date și explică că instituția are acces la 21 de baze de date în total.

"​În ultimele zile, în spaţiul public s-a reluat o temă recurentă, prin care se acreditează ideea că procurorii anticorupţie au acces la bazele de date ale altor instituţii publice din cadrul administraţiei doar ca urmare a încheierii unor protocoale interinstituţionale, fără a avea o bază legală. Concret, temeiul juridic al încheierii acestor acte îl reprezintă articolul 267 (Accesul la bazele electronice de date) din Codul de procedură penală, care reglementează în mod expres atât dreptul de acces direct al procurorilor şi al instanţelor, cât şi obligaţia instituţiilor care gestionează asemenea baze de date de a colabora cu organele judiciare în vederea asigurării accesului la informaţiile existente. În acest moment, în baza prevederilor legale menţionate mai sus, Direcţia Naţională Anticorupţie are acces la un număr de 21 baze de date, între care şi cea menţionată de dvs. în solicitare", se arată în răspunsul DNA.

"În Codul Civil se reglementează liberul acces al oricărei persoane la înscrierile din cartea funciară. Astfel, conform art. 883 privind cercetarea cărţii funciare, “orice persoană, fără a fi ţinută să justifice vreun interes, poate cerceta orice carte funciară, precum şi celelalte documente cu care aceasta se întregeşte, potrivit legii. Mapa cu înscrisurile care au stat la baza efectuării înscrierilor în cartea funciară poate fi consultată de orice persoană interesată, cu respectarea dispoziţiilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. La cerere, se vor elibera extrase sau copii certificate, conforme cu exemplarul original aflat în arhivă”, precizează sursa.

Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, a declarat că DNA a încheiat, în anul 2013, după numirea Codruţei Kovesi în funcţia de şef al instituţiei, un protocol cu Agenţia de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care ar fi permis Direcţiei să aibă acces fără mandat la toate datele de cadastru şi notariale ale românilor.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: protocol daniel dragomir
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close