Antena 3 CNN Actualitate Percheziții la sediul CJ Sibiu. Procurorii DNA au sigilat mai multe birouri

Percheziții la sediul CJ Sibiu. Procurorii DNA au sigilat mai multe birouri

Percheziții la sediul CJ Sibiu. Procurorii DNA au sigilat mai multe birouri
de M.Z.    |    01 Aug 2016   •   13:22

UPDATE 13.22 - Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au sigilat, luni, birourile IT şi Administrativ de la Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu, în timpul percheziţiilor, pentru că cei doi şefi ai acestor servicii, Valentin Vasilescu şi Ana Kraus, sunt plecaţi în concediu, urmând să se întoarcă pentru a oferi informaţii, a precizat preşedintele instituţiei, Daniela Cîmpean. 

"Personal, am semnat săptămâna trecută cererile de concediu ale doamnei Kraus şi domnului Vasilescu. Ştiu că acum sunt în concediu. (...) Acum sunt sigilate birourile de la IT şi Serviciul Administrativ pentru că cei doi şefi de servicii sunt în concediu, dar probabil se vor întoarce pentru a se putea prelua datele necesare anchetei", a declarat Daniela Cîmpean. 

Potrivit acesteia, ancheta DNA vizează "activitatea fostei conduceri a Consiliului Judeţean, nu se referă la activitatea actualei conduceri. Mai mulţi şefi de servicii şi directori furnizează date în acest dosar. Acum, în instituţie, în mai multe birouri sunt reprezentanţi ai DNA Alba Iulia care solicită informaţii şi documente". 

Contactat de Agerpres, fostul preşedinte al CJ Sibiu Ioan Cindrea, vizat de ancheta DNA, nu a dorit să comenteze situaţia. 

În prezent consilier judeţean, Ioan Cindrea a fost schimbat din funcţia de preşedinte al CJ Sibiu înainte de alegerile din acest an, după ce a fost condamnat în septembrie 2015 de judecătorii Înaltei Curţi la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că şi-a angajat ilegal soţia la biroul parlamentar în perioada cât a fost deputat

Luni, DNA a anunţat că procurorii efectuează percheziţii în 11 locaţii situate în municipiul Sibiu într-un dosar privind infracţiuni de corupţie şi asimilate acestora, comise în perioada 2011 - 2015. 

UPDATE 10.46 - Direcţia Naţională Anticorupţie informează că procurorii efectuează percheziţii, luni, în 11 locuri situate în municipiul Sibiu, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie şi asimilate acestora, comise în perioada 2011 - 2015. 

"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2011 - 2015. În cursul zilei de 1 august, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate în municipiul Sibiu, dintre care una la sediul unei instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat al DNA transmis luni. 

Percheziţiile efectuate vizează achiziţii directe de la societăţi comerciale favorite ale fostului preşedinte Ioan Cindrea, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. 

Procurorii efectuează percheziţii la Consiliul Judeţean Sibiu, dar, conform surselor, şi la directoarea serviciului administrativ Ana Kraus - biroul acesteia din CJ - şi la persoane fizice. 

Potrivit surselor citate, Ioan Cindrea, în timpul mandatului deţinut la CJ Sibiu, ar fi favorizat agenţi economici, inclusiv firma ginerelui său şi a fiicei sale în cadrul unor proceduri de achiziţii publice organizate de instituţie. 

Ancheta DNA ar viza, au mai menţionat sursele, şi alţi funcţionari, printre care şi o directoare din Serviciul administrativ CJ Sibiu în legătură cu derularea unor achiziţii directe de la societăţi comerciale. 

Achiziţiile urmărite de anchetatori ar fi fost derulate în perioadele 2011-2013, 2014-2015, având ca obiect cumpărarea de către Consiliu a unor servicii de monitorizare foto/video, de reparaţii şi întreţinere auto, precum şi achiziţii de materiale de întreţinere/consumabile. 

Sursele citate arată că procedurile au fost derulate cu menţionarea de date nereale în documentele justificative ale tranzacţiilor comerciale, aspecte de natură a crea un avantaj patrimonial furnizorilor, corelativ cu crearea unui prejudiciu bugetului autorităţii contractante. Adaosul ar fi fost în unele cazuri şi peste 240%

Preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a confirmat că au loc percheziţii DNA la sediul instituţiei, fiind vizate contracte aprobate de fostul preşedinte Ioan Cindrea. 

"Percheziţiile DNA sunt legate de aceleaşi chestiuni care au mai fost- serviciul Achiziţii, Economic şi IT, din aceeaşi anchetă, se cer date suplimentare. Nu este vizată actuala conducere. E vorba de acelaşi dosar, aceleaşi cercetări, doar că solicită acte în plus", a explicat Daniela Cîmpean. 

Potrivit acesteia, "activitatea CJ Sibiu nu este afectată de ancheta DNA". 

Este pentru a doua oară în acest an când au loc percheziţii DNA la CJ Sibiu. Prima dată, anchetatorii au cerut documente în luna aprilie. Atunci s-au verificat mai multe contracte aprobate de fostul preşedinte al CJ Sibiu Ioan Cindrea.

----------------------------

Știrea inițială 09.12

Percheziţiile DNA efectuate luni la Consiliul Judeţean Sibiu vizează achiziţii directe de la societăţi comerciale favorite ale fostului preşedinte Ioan Cindrea, au declarat surse judiciare. 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Teritorială Alba efectuează luni percheziţii la Consiliul Judeţean Sibiu, la directoarea serviciului administrativ Ana Kraus, la biroul acesteia din CJ, dar şi la persoane fizice. 

Potrivit surselor citate, Ioan Cindrea, când era preşedinte al CJ Sibiu, ar fi favorizat agenţi economici, inclusiv firma ginerelui său, a fiicei sale în cadrul unor proceduri de achiziţii publice organizate de instituţie. 

Ancheta DNA ar viza, menţionează sursele, şi alţi funcţionari, printre care şi directoarea din Serviciul administrativ din cadrul CJ Sibiu cu ocazia derulării achiziţiilor directe de la societăţi comerciale. 

Achiziţiile urmărite de anchetatori ar fi cele derulate în perioadele 2011-2013, 2014-2015, având ca obiect cumpărarea de către CJ a unor servicii de monitorizare foto/video, de reparaţii şi întreţinere auto, precum şi achiziţii de materiale de întreţinere/consumabile. 

Sursele citate arată că procedurile au fost derulate cu menţionarea de date nereale în documentele justificative ale tranzacţiilor comerciale, aspecte de natură a crea un avantaj patrimonial furnizorilor, corelativ cu crearea unui prejudiciu bugetului autorităţii contractante. Adaosul ar fi fost în unele cazuri şi de 240,56%. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: coruptie perchezitii Sibiu
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close