Antena 3 CNN Actualitate DNA cere închisoare cu executare pentru Valeriu Zgonea, fostul șef al Camerei Deputaților, acuzat de trafic de influență

DNA cere închisoare cu executare pentru Valeriu Zgonea, fostul șef al Camerei Deputaților, acuzat de trafic de influență

Un procuror DNA a cerut luni, la Tribunalul Bucureşti, condamnarea lui Valeriu Zgonea la închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar în care fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor este acuzat a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean într-o importantă funcţie publică.

DNA cere închisoare cu executare pentru Valeriu Zgonea, fostul șef al Camerei Deputaților, acuzat de trafic de influență
Sursa foto: sursă foto: Facebook Valeriu Zgonea
20 Ian 2020   •   10:35

La ultimul termen al procesului desfăşurat luni, reprezentantul DNA a solicitat instanţei ca Zgonea să fie condamnat la o pedeapsă orientată spre mediu, cu circumstanţe agravante, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Procurorul a citit în sala de judecată mai multe interceptări ale unor convorbiri telefonice purtate de Valeriu Zgonea cu Dumitru Dobrică, consilier judeţean, în care apar şi numele lui Liviu Dragnea şi Marcel Ciolacu.

"Stai, mă, că mă cert cu Dragnea, că Dragnea voia să pună el secretar de stat. Dar acum l-am convins. Îl adusese pe băiatul lui de la Teleorman, auzi!", i-ar fi spus Zgonea lui Dobrică, într-o convorbire telefonică din luna ianuarie 2013.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi era vicepreşedinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier judeţean în Buzău, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii fiicei acestuia într-o importantă funcţie publică.

Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

Astfel, Dobrică ar fi plătit în 2013 o excursie la Viena şi bilete la concerte pentru Zgonea.

"Numitul Dobrică Dumitru a organizat, pe cheltuiala SC (...) SA Pătârlagele, pentru inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan şi concubina sa, o excursie de 4 zile la Viena, în intervalul 16.05.2013 - 19.05.2013, suportând inclusiv contravaloarea unor bilete la concerte susţinute de (...) şi (...), excursie contractată prin intermediul SC (...) SRL Buzău. (...) În vederea disimulării plăţii sejurului pentru inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan, numitul Dobrică Dumitru i-a cerut (...) să întocmească separat o factură pe numele acestuia, pe care de altfel numitul Dobrică Dumitru a achitat-o personal în numerar, iar concubina sa a fost înscrisă pe o altă factură emisă pentru SC (...) SA cu explicaţia 'prestări servicii'", se arată în rechizitoriu.

Conform documentului, factura a fost întocmită în favoarea unei societăţi comerciale, cu scopul de a putea deduce ulterior cheltuielile.

"Despre programul sejurului, numitul Dobrică Dumitru a informat-o telefonic pe (...), acesta precizând că inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan are la Viena şi o întâlnire oficială cu nişte ambasadori. (...) De altfel, articolele de presă de la acel moment confirmau participarea inculpatului Zgonea Valeriu Ştefan la concertul (...) de la Viena legat de o vizită oficială a inculpatului", se mai menţionează în rechizitoriu.

Conform DNA, la data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Valeriu Zgonea, fiica lui Dobrică a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea, fiica lui Dobrică şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Dumitru Dobrică a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, care nu a fost acceptat de către judecători. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: valeriu zgonea DNA
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close