Antena 3 CNN Actualitate DNA extinde cercetările în dosarul de corupţie al lui Adrian Severin. Procurorii cer PE acte originale pentru soluţionarea cazului

DNA extinde cercetările în dosarul de corupţie al lui Adrian Severin. Procurorii cer PE acte originale pentru soluţionarea cazului

DNA extinde cercetările în dosarul de corupţie al lui Adrian Severin. Procurorii cer PE acte originale pentru soluţionarea cazului
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    31 Ian 2013   •   16:37
Update 17.25 - Procurorii DNA au trimis pe 30 ianuarie o scrisoare preşedintelui Parlamentului European prin care cer documente originale şi informaţii esenţiale pentru soluţionarea dosarului europarlamentarului Adrian Severin, după ce la solicitarea iniţială transmisă în 23 ianuarie au primit un răspuns parţial.

Ca urmare, în 25 septembrie 2012, DNA a trimis o nouă scrisoare prin care a cerut Parlamentului European transmiterea anumitor documente în original şi a unor informaţii esenţiale pentru soluţionarea cauzei.

Europarlamentarul Adrian Severin este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă, extinse ulterior şi la infracţiunea de "folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată".

În primăvara anului 2011, reporterii de la "Sunday Times" au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Pe 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate, în pofida solicitărilor şi criticilor primite.

Pe 23 iunie 2011, PE a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin.

În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe lângă luare de mită şi trafic de influenţă, şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Fostul ministru şi eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de corupţie, a fost condamnat în 14 ianuarie la patru ani de închisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru corupţie.
_________________________________________________________

DNA a extins cercetările în dosarul de corupţie al lui Adrian Severin şi a dispus urmărirea penală şi pentru folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea.

Procurorii au extins cercetările în dosarul în care faţă de europarlamentarul Adrian Severin se fac acte de urmările penală pentru luare de mită şi trafic de influenţă, informează Mediafax.

Potrivit Ordonanţei de începere a urmăririi penale întocmite de procurori, în perioada 2007 - 2010, Adrian Severin "a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false sau inexacte, contrar reglementărilor legale".

Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, "înfiinţate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă", susţin procurorii DNA.

"În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European", notează procurorii în documentul citat.

În această cauză se fac acte de urmările penală şi faţă de alte persoane, a precizat sursa citată.






×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close