Antena 3 CNN Actualitate DNA: Jianu vrut să distrugă probele privind lucrările la casele lui Mitrea şi Năstase

DNA: Jianu vrut să distrugă probele privind lucrările la casele lui Mitrea şi Năstase

DNA: Jianu vrut să distrugă probele privind lucrările la casele lui Mitrea şi Năstase
Sursa foto: miron mitrea
10 Mar 2009   •   03:07

Fostul ministru PSD al Transporturilor Miron Mitrea, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, a încercat, pe parcursul urmăririi penale, să şteargă urmele. El este acuzat că a primit mită de la Irina Jianu, pentru a o numi la conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), sub forma unor lucrări de renovare şi extindere a casei mamei sale din Băneasa executate de firmele controlate de aceasta şi de fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu.

Unul dintre argumentele lui Mitrea a fost că i-ar fi plătit lucrările lui Sergiu Sechelariu, care se retrăsese din firmele Conimpuls şi Vertcon, controlate în continuare de Jianu.


Sechelariu a demontat însă în faţa procurorilor apărarea lui Mitrea. Conform declaraţiilor martorei Cristina Popa, administrator la cele două firme, Irina Jianu a vărsat în casierie bani cash din fonduri proprii, dar ca fiind primiţi de la mama fostului ministru, Viorica Mitrea. Mitrea susţine însă că plăţile au fost făcute catre Sechelariu. ?Sumele predate de mine personal lui Sergiu Sechelariu au fost atât în lei, cât şi în valută. Auzind de intenţia mea, Sergiu Sechelariu mi-a propus să lucrez cu una din firmele lui. Am discutat, în mod repetat, cu Sergiu Sechelariu şi i-am dat detalii privind extinderea?, a declarat Mitrea la DNA.

Sechelariu l-a contrazis însă în declaraţia sa dată la DNA. ?Nu am purtat discuţii cu Miron Mitrea despre preţul lucrării, nu am primit bani de la acesta pentru a mă ocupa şi obţine autorizaţiile de construcţie necesare. Nu înţeleg de ce Miron Mitrea susţine că m-aş fi ocupat eu de construcţie, de obţinerea autorizaţiei sau de plata taxelor aferente. De asemenea, nu este adevărat ca Miron Mitrea să-mi fi dat direct sau prin intermediar vreo sumă de bani cu titlu de preţ parţial al lucrării pentru a o achita firmelor care i-au edificat imobilul?, a declarat Sechelariu.

DNA arată că Jianu a cerut distrugerea probelor privind lucrările din Zambaccian şi Voluntari şi să dispară numele lui Mitrea şi Năstase din registrele firmelor băcăuane care s-au ocupat de cele două imobile, potrivit declaraţiilor martorilor din rechizitoriul DNA, scrie Newsin.

"Pentru că măsurile luate nu i s-au părut suficiente în atingerea scopului propus, învinuita Irina Jianu a cerut distrugerea suporţilor pe care erau stocate datele şi chiar a calculatoarelor", se arată în rechizitoriul DNA, prin care a fost trimis în judecată Miron Mitrea. Procurorii o acuză pe Jianu că, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date lui Miron Tudor Mitrea, ea a dat dispoziţie administratorilor S.C. Vertcon S.A şi S.C. Conimpuls S.A. să şteargă înregistrările din evidenţa contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate şi să distrugă toate documentele financiare şi tehnice.

Astfel, martora Cristina Popa a arătat în faţa procurorilor că "în luna martie sau aprilie 2004 Irina Paula Jianu a venit la sediul firmei şi mi-a transmis imperativ ?să dispară? toate datele legate de lucrările de construcţie executate pentru beneficiarii Miron Mitrea şi Adrian Năstase, respectiv obiectivul Zambaccian. A spus să adunăm din toate compartimentele firmelor Conimpuls SA şi Vertcon toate documentele financiar contabile legate de cele două obiective", le-a spus Popa anchetatorilor.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close