Antena 3 CNN Actualitate Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat

Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat

Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat
Sursa foto: Foto: INTACT Images
29 Iul 2011   •   14:09

Doar 12 univeristăţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat, începând din anul academic 2011-2012, după clasificarea instituţiilor de învăţământ superior, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax.
   
"Este vorba despre cele mai performante universităţi. Doar acestea vor putea organiza doctorat. Numărul acestora este mic, probabil 12 instituţii de învăţământ superior vor fi acreditate pentru studii doctorale", a precizat sursa citată. 
   
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a terminat evaluarea universităţilor şi a anunţat că premiază instiuţiile care acceptă fuziunea. Raportul privind evaluarea a fost prezentat experţilor Asociaţiei Europene a Universităţilor, "probabil cea mai respectată voce la nivel european", după cum afirmă autorităţile.
   
Totodată, conducerea MECTS a făcut precizarea că doctoratele aflate în derulare vor continua pînă la finalizarea ciclului de pregătire, chiar dacă universitatea va pierde din august dreptul de a mai organiza alte doctorate.
   
Mai mult, conducătorii de doctorate de la instituţii de învăţămînt superior, care nu figurează printre cele 12 universităţi, vor putea să conducă acest tip de pregătire postuniversitară, dacă universitatea lor crează un consorţiu cu alte instituţii acreditate pentru studii doctorale.
   
Pentru luna septembrie vor fi scoase la concurs 3.500 de locuri la doctorat. 
   
Universităţile se clasifică din această vară în trei categorii: universităţi centrate pe educaţie - care fac numai pregătire de licenţă, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică şi universităţi de educaţie şi creaţie artistică - care fac licenţă şi masterat şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie - care fac licenţă, masterat şi doctorat.

Odată cu clasificarea universităţilor începe şi ierarhizarea programelor de studii, dar acest proces ar putea dura însă până în 2014.

×
Subiecte în articol: universitati doctorat educatie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close