Doar în România: Mai mulţi turişti care fac turul Europei pe biciclete au fost atacaţi de romi

de G.S.    |    15 Sep 2012   •   15:34
Doar în România: Mai mulţi turişti care fac turul Europei pe biciclete au fost atacaţi de romi Foto: Mediafax

Mai mulţi turişti străini care fac turul Europei pe biciclete au fost atacaţi cu pietre de mai mulţi romi, majoritatea copii, în localitatea sălăjeană Surduc, iar în urma incidentului unul dintre străini - cetăţean canadian - a suferit o fractură la mână, conform Mediafax.
   
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că Poliţia a început o anchetă în cazul unui grup de turişti care fac turul Europei pe biciclete şi care au fost atacaţi cu pietre pe un deal din apropierea localităţii sălăjene Surduc, pe unde intenţionau să treacă spre comuna Gârbău din judeţul Cluj.
   
Potrivit sursei citate, din grup fac parte 19 turişti străini, iar incidentul a avut loc vineri după-amiază, când o parte dintre ei au fost atacaţi cu pietre şi cu bucăţi de lemn.
   
Dumuţa a susţinut că turiştii au fost atacaţi de copii romi, cel mai mare dintre ei având 12 ani, care erau singuri acasă în momentul incidentului.
   
"Când au aruncat cu pietre copiii erau singuri acasă, părinţii fiind la lucru. Este vorba despre cinci copii, cel mai mare având 12 ani. Noi am aflat de acest caz după ce s-a primit un apel la 112. Un agent de poliţie din Surduc a mers la faţa locului să vadă ce s-a întâmplat, dar turiştii nu păreau să fie răniţi şi nu au vrut să depună plângere", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sălaj.
   
Aceasta a adăugat că autorităţile sălăjene au aflat ulterior, de la ziarişti, că "odată ajunşi la Cluj-Napoca turiştii au mers la spital, unde unul din ei a fost depistat cu o fractură la braţ".
   
Unul dintre turiştii atacaţi este Tony Knott, în vârstă de 67 de ani, din Canada. Bărbatul a fost lovit cu o cărămidă în braţul stâng şi a suferit o fractură de braţ.
     
"Mergeam pe marginea drumului, în coloană. Am văzut copii şi adulţi care păreau că ne aşteaptă. Când am ajuns la 15 paşi de ei, au ridicat o sfoară în mijlocul drumului, care avea inele de fier, undeva cam la un metru înălţime. Noi ne-am oprit, după care ne-au atacat. Eu mi-am abandonat bicicleta şi au venit după mine. Am încercat să îi alung şi să o salvez pe soţia mea. Erau vreo zece persoane. Aveau în mâini pietre şi tot felul de lucruri. Eu voiam să mă ridic şi să îmi iau bicicleta. În acel moment m-au atacat din nou. O femeie cu un copil în mână a luat o lopată şi m-a atacat din nou. Unii copii au venit împreună cu acea femeie. Aveau pietre în mâini şi au aruncat în mine. Un copil a venit spre mine şi a aruncat cu o cărămidă. Atunci mi-am ridicat braţul să opresc cărămida, să îmi protejez capul, şi mi-am rupt mâna", afirmă canadianul.
   
Un alt turist, Rick Price, spune că atacuri similare la adresa unui alt grup de biciclişti din care făcea parte au mai avut loc şi înainte, când asupra lor s-a aruncat cu pietre în acelaşi loc, tot cu scopul de a le fi furate bagajele.
   
Grupul de 19 cetăţeni străini participă la un tur al Europei pe bicliclete. Ei au plecat din Sankt Petersburg în 16 august, intenţionând să ajungă la Istanbul.

x close