Antena 3 CNN Actualitate Document exploziv semnat de eroul Iulius Filip

Document exploziv semnat de eroul Iulius Filip

Document exploziv semnat de eroul Iulius Filip
02 Mai 2019   •   23:16

Eroul anticomunist Iulius Filip a dat dovadă de un curaj incredibil chiar și după tortura groaznică la care a fost supus în beciurile de la Aiud.

Răzvan Dumitrescu a prezentat, joi, la "Ediție specială", un document semnat de Iulius Filip din dosarele Securității din vara anului 1985.

Iată cum sună un pasaj redactat de Securitate cu privire la Iulius Filip:

Filip Iulius și-a menținut concepțiile ostile, continuând să facă propagandă împotriva orânduirii socialiste și încercând să atragă și alți deținuți, deși a fost pedepsit disciplinar de mai multe ori, iar o perioadă de 12 luni a executat-o în regim restrictiv."

Adus în fața conducerii închisorii Aiud și atenționat pentru comportamentul său, Iulius Filip a continuat să-și susțină convingerile. Pentru asta a fost pedepsit cu 10 zile de izolare severă, după care a fost obligat să scrie un angajament din care să rezulte că a înțeles "justețea măsurilor luate împotriva sa".

Din angajamentul scris reiese că Iulius Filip nu a avut nicio intenție de a se plia pe ce îi dictau securiștii.

"Subsemnatul Filip Iulius, născut la data de 23 aprilie 1947, în comuna Teremia Mare, fiul lui Vasile și Virginia, condamnat la 8 (opt) ani de închisoare pentru propagandă împotriva orânduirii socialiste, în prezent la închisoarea Aiud, mă oblig să respect ca și până acum Constituția RSR - legea fundamentală a țării.

În data de 10 august 1985, am fost chemat și atenționat asupra comportării mele de către conducerea închisorii Aiud, față de care arăt că și pe viitor voi căuta să nu încalc programul de ordine interioară din penitenciarul Aiud.

La această dată și-n condițiile actuale, nu pot avea nicio obiecție față de măsurile care s-au luat împotriva mea, mă refer la torturile fizice și psihice la care am fost supus, începând cu data de 16 martie 1982 și până la 9 iunie 1984.

Deoarece, în loc de convingere, s-a folosit constrângerea, voi ține cont de avertismentul și măsurile care s-au luat împotriva mea.

Închisoarea Aiud,

Iulius Filip

27 august 1985", a scris Iulius Filip în angajamentul său.

 

×
Subiecte în articol: Editie Speciala Răzvan Dumitrescu
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close