Antena 3 CNN Actualitate Documentul UE cu aderarea României la Schengen | Cătălin Predoiu: "România nu a cedat nimic. Nu și-a asumat nicio obligație în plus"

Documentul UE cu aderarea României la Schengen | Cătălin Predoiu: "România nu a cedat nimic. Nu și-a asumat nicio obligație în plus"

Ministerul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a explicat, în direct la Antena 3 CNN, ce înseamnă ca România să fie stat membru în Spațiul Schengen. Totodată, ministrul a declarat că, în urma negocierilor pentru aderarea la Schengen aerian şi maritim, România nu a cedat nimic.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Ian 2024   •   23:36

Suntem sau nu suntem în Schengen începând cu 2024?

"Fără îndoială suntem stat membru Schengen în virtutea și temeiul acestei decizii al Consiliului. Cred că acesta este principalul avantaj că am obținut statutul de stat membru Schengen ceea ce face mai ușoară munca mai departe.

Este o victorie a României, care tradus este ridicarea controalelor la frontierele aeriene și frontierele navale, transformarea călătoriilor aeriene și navale în interior statelor membre Schengen ca și o călătorie în interiorul țării. 

Refuzul a fost nejustificat de-a lungul anilor

Multe alte state ne-au spus că noi nu suntem pregătiți din punct de vedere politic. Vom vedea că și alte state care candidează la aderarea vor primi un refuz din cauza celorlalte state care trebuie să dea un răspuns politic. 

Toate statele membre sunt interesate. Migrația, riscul de terorism, alegerile de anul acesta din întreaga lume, astfel intrăm într-un context în care apartenența noastră va fi esențială și va trebui să discutăm și cu alte state. Eu nu știu dacă toate celele late stat ar fi rămas la aceeași poziție dacă noi nu dobândeam acum aceste statut de a fi membru Schengen. 

Românii vor vedea că această decizie le vor aduce avantaje și o altă poziție pentru țară pentru a negocia restul lucrurilor", a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.  

Ce a promis România pentru a intra maritim și aerian în Schengen? Când va intra România și terestru în Schengen? 

"România nu a cedat nimic. Nu și-a asumat nicio obligație în plus. În documentul politic se vorbește despre întărirea controalelor la frontieră, investiții pe care Comisia Europeană să le facă pentru Polița de Frontieră din România. La migranți este vorba despre acel regulament care organizează la nivelul tuturor statelor membre modul în care sunt procesate migrație", a mai precizat ministrul Cătălin Predoiu. 

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close