Antena 3 CNN Actualitate Documentar exploziv la Antena 3. Pădurari uciși de mafia lemnului

Documentar exploziv la Antena 3. Pădurari uciși de mafia lemnului

Documentar exploziv la Antena 3. Pădurari uciși de mafia lemnului
Sursa foto: foto: Agerpres
20 Sep 2019   •   19:50

Cinci pădurari au fost uciși în ultimii ani de către hoții de material lemnos. Semnalul de alarmă este tras de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva.

În fața hoților, personalul silvic este lipsit de apărare, spun silvicultorii, care atrag atenția că legea nu le permite pădurarilor să folosească arma din dotare pentru a se apăra.

În ultimele zile au avut loc două evenimentele tragice, în urma cărora un silvicultor - pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Pașcani, Direcția Silvică Iași, și-a pierdut viața în timpul exercitării activității de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinși la furat de lemn, iar un alt silvicultor - maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcția Silvică Neamț, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras și arma de serviciu, amenințându-l cu moartea.

În ultimii ani alți 4 pădurari au fost omorâți (pădurar Oul Ieronim - Bistrița-Năsăud, pădurar Boboc Dănel - Gorj, pădurar Chiriță Victor - Dolj, pădurar Dogaru Gheorghe - Brașov), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc.).

La toate acestea au contribuit în mare măsură și retrocedările cu sau fără drept de păduri, îndepărtarea personalului silvic și lăsarea fără pază a cca 10 % din suprafața împădurită a țării, precum și sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990 care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrității fondului forestier național, apărarea interesului național și protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu prețul vieții apărarea acestor păduri.

Radu Tudor a prezentat, în premieră, vineri, la Punctul de Întâlnire, un documentar care prezintă date absolut șocante:

×
Subiecte în articol: Punctul de întâlnire
Parteneri
Urmează cea mai friguroasă noapte din această iarnă!
x close