Antena 3 CNN Actualitate Documente CIA declasificate: Cum era văzută România lui Ceaușescu acum 35 de ani

Documente CIA declasificate: Cum era văzută România lui Ceaușescu acum 35 de ani

Documente CIA declasificate: Cum era văzută România lui Ceaușescu acum 35 de ani
20 Feb 2017   •   23:55

Agenții CIA analizau în urmă cu 35 de ani situația României prin prisma performanțelor lui Ceaușescu. Radiografia făcută de CIA este atât de exactă, încât este de actualitate chiar și în această perioadă, scrie libertatea.ro.

„Regimul nonconformist al președintelui comunist Nicolae Ceaușescu este subminat de stagnarea economică și neliniștea care crește. Incapacitatea lui Ceaușescu de a intorce trendul negativ îi va eroda puterea de-a lungul timpului, deși dominația lui lungă de până acum nu pare să fie amenințată în prezent”, notează CIA, în documentul propus spre declasificare încă din 2008, dar creat de abia în decembrie 2016.

„Condițiile de viață s-au deteriorat și ele în ultimele 18 luni, astfel că, neliniștea crește dramatic, deși îi lipsește organizarea națională. (...) Condițiile de viață vor continua să se deterioreze, în acest caz, iar asta va duce la o majorare a nemultumirilor la nivel național”, se mai arată în raport.

Se prevedea deja detronarea lui Ceaușescu

„Incapacitatea lui Ceaușescu de a tempera neliniștile vor duce la rupere în Partidul Comunist care va conduce la înlocuirea lui de către membrii partidului, fapt care se va întrepta spre o perioadă de instabilitate în conducerea țării dar și la o vulnerabilitate în fața presiunii sovietice. Moscova nu va rata ocazia să exploateze această vulnerabilitate și de a o transforma într-o subordonată a ei”, se arată în raportul CIA.

 

×
Subiecte în articol: ceausescu
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close