Antena 3 CNN Actualitate Documente INCRIMINATOARE: Cezar Preda a coordonat ARDEREA arhivelor PCR Buzău

Documente INCRIMINATOARE: Cezar Preda a coordonat ARDEREA arhivelor PCR Buzău

Documente INCRIMINATOARE: Cezar Preda a coordonat ARDEREA arhivelor PCR Buzău
Sursa foto: Foto: INTACT Images
28 Noi 2012   •   22:23

Mihai Gâdea a prezentat în ediţia de miercuri a emisiunii "Sinteza Zilei" de la Antena 3, documentele care arată că deputatul PDL Cezar Preda, şef al Comisiei parlamentare de control al SRI, a coordonat arderea arhivelor Partidului Comunist Român în decembrie 1989.

Potrivit unui document primit de MAI în1997, democrat-liberalul Cezar Preda ar fi  fost implicat, în anul 1990, în distrugerea unei arhive a Partidului Comunist Român. Nota susţine că actele stocate conţineau texte despre organizaţiile din teritoriu ale PCR.

"Direcţia judeţeană Buzău a Arhivelor Naţionale, către Grupul de Control al Ministerului de Interne

De asemenea, am mai discutat cu doamna Drăghici Dumitra, secretar al Consiliului Judeţean Buzău care mi-a confirmat faptul că este la curent cu distrugerea arhivei create de Comitetul jud. PCR Buzău din perioada 1945-1980, iar Prefectura şi Consiliul Judeţean au întreprins cercetări şi au înaintat un raport la Departamentul Administraţiei locale privind situaţia acestei arhive. Cunoştea faptul că arhiva a fost distrusă în prezenţa inginerilor Grâu şi Cezar Preda.

În prezenţa controlului M.T., doamna Drăghici Dumitra este plecată din localitate, şi nu s-a putut lua legătura cu dumneaiei pentru a ne pune la dispoziţie documentaţia înaintată de Prefectura Jud. Buzău.

Din informaţiile date de doamna Plutonier Jugănaru Mariana de la Evidenţa Populaţiei Minucipiu a rezultat că domnul Cezar Preda Florin domiciliază în Buzău, (...), este director al Direcţiei tehnice la Primăria municipiului Buzău, domnul Grâu Dumitru locuişte în Buzău (....), domnul Precup Ştefan locuieşte în Buzău (...).

Director prof. Constanţa Tănase"






Mai mult, o notificare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău arăta că "s-a confirmat propunerea organelor de poliţie de a nu se începe urmărirea penală împotriva" lui Cezar Preda, pentru că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.



Potrivit unui alt document al Consiliului Municipal Provizoriu de Uniune Naţională Buzău, arhiva municipală cuprindea carnete de partid de evidenţă, dosare personale la intrarea în partid, copii de pe procesele verbale ale şedinţelor de partid din instituţii şi întreprinderi.



Într-un drept la replică acordat la "Sinteza Zilei", deputatul PDL Cezar Preda a infirmat acuzaţiile existente în notificările Direcţiei Judeţene Buzău a Arhivelor Naţionale şi a precizat că "nu a avut nici o treabă cu această arhivă".

Important de spus este că, potrivit CV-ului său, după ce a participat la acţiunea de distrugere a arhivelor PCR, în 1990, Cezar Preda a devenit primar al oraşului Buzău.


VEZI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A EMISIUNII "Sinteza Zilei" DE LA ANTENA 3



×
Subiecte în articol: cezar preda Sinteza Zilei Mihai Gâdea
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close