Antena 3 CNN Actualitate Doi europarlamentari olandezi acuză România de şantaj prin blocarea florilor la graniţă

Doi europarlamentari olandezi acuză România de şantaj prin blocarea florilor la graniţă

Doi europarlamentari olandezi acuză România de şantaj prin blocarea florilor la graniţă
Sursa foto: Foto: travelpod.com
de N.B.    |    20 Sep 2011   •   10:10

Florile blocate în vămi riscă să provoace un scandal diplomatic între România şi Olanda. Alte 7 tiruri au fost oprite ieri. Autorităţile nu ştiu exact ce bacterie caută, dar verifică fiecare transport şi adună probe pentru analize. Nu au anunţat nicio contaminare până acum.

Ambasada Olandei a cerut informații României cu privire la măsura de a bloca la graniță toate transporturile cu flori și semințe din Olanda, fiind suspectate că ar fi purtătoare ale unei bacterii periculoase, informează Jurnalul Național.

Măsura luată de autoritățile din România a fost luată în contextul în care, vineri, Olanda a acordat un vot negativ aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Ambasada Olandei de la București a anunțat că este la curent cu măsurile luate pentru a preveni importul de flori, semințe și bulbi provenite din Olanda, afirmând că o mulțime de companii olandeze exportatoare în România și-au exprimat îngrijorărrile cu privire la acest aspect.

Presa olandeză citează mai mulți politicieni care au susținut că demersul autorităților din România seamănă suspect de mult cu un șantaj. Declrațiile au fost făcute de doi europarlamentari olandezi, care și-au exprimat suspiciunea cu privire la momentul instaurării blocadei.

Conform ANAF, între 16 si 19 septembrie, 15 tiruri cu flori au fost verificate la vămile din România. Zece au fost indisponibilizate în vederea confiscării, instituirii sechestrului asigurator sau luarea altor măsuri, două tiruri au fost confiscate de Garda Financiară, iar alte trei au fost returnate furnizorului din Olanda.


×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close