Antena 3 CNN Actualitate Doi medici şi o asistentă din Oradea, sancţionaţi după ce un tânăr operat la tibie a murit

Doi medici şi o asistentă din Oradea, sancţionaţi după ce un tânăr operat la tibie a murit

Doi medici şi o asistentă din Oradea, sancţionaţi după ce un tânăr operat la tibie a murit
Sursa foto: ambulanta
22 Feb 2010   •   22:17

Doi medici şi o asistentă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea au fost suspendaţi de la serviciul de gardă până când Consiliul Administrativ al unităţii şi Colegiul Medicilor Bihor vor finaliza ancheta în cazul unui tânăr de 17 ani care a murit după ce fusese operat la tibie.


Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că a finalizat o anchetă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde un tânăr de 17 ani a murit, în 10 februarie, în urma unei operaţii la tibie, potrivit Mediafax.

Băiatul a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean, în 6 februarie, cu fractură de tibie, piramidă nazală şi multiple leziuni la nivelul antebraţelor, care nu i-ar fi pus viaţa în pericol, însă acesta a decedat patru zile mai târziu, după o operaţie la tibie. Imediat, familia a început să-i acuze pe medicii orădeni de malpraxis, reclamând că nu s-au ocupat mai repede şi într-un mod corespunzător de tânăr, în condiţiile în care accidentul s-a petrecut în week-end.

După ce au discutat cu familia băiatului şi cu medicii şi în urma analizării înscrisurilor şi înregistrărilor video de la Unitatea de Primire a Urgenţelor din ziua producerii accidentului, inspectorii DSP au concluzionat că "internarea pacientului prin liniile de gardă ale spitalului, ortopedie şi chirurgie, a prezentat disfuncţionalităţi şi neconcordanţe faţă de prevederile actelor normative în vigoare". Inspectorii abilitaţi nu s-au pronunţat asupra vreunei culpe medicale.

Managerul spitalului, Florian Bodog, a menţionat că acest caz este încă anchetat de Consiliul Administrativ al unităţii, dar şi de organismul profesional al medicilor.

"Au fost sancţionaţi doi medici şi o asistentă care au fost de serviciu în acea seară. Nefăcând gărzi, li se scade o parte din salariu şi nu mai au acel spor. Situaţia e foarte delicată şi nu pot fac afirmaţii despre partea medicală a cazului, pentru că e o anchetă în desfăşurare, la Colegiul Medicilor. În plus, comisia noastră studiază încă dacă, din punct de vedere administrativ, s-au greşit protocoalele, modul de internare şi traseul pacientului", a afirmat Bodog.

Rezultatul autopsiei a arătat că tânărul a murit "în urma unei embolii grăsoase, adică mici bucăţi de grăsime s-au mobilizat de la nivelul focarului de fractură până la nivelul plămânului şi al creierului", potrivit lui Bodog.

"Mortalitatea în asemenea cazuri este de peste 85 la sută. E un accident postoperator care nu se poate preveni", a explicat managerul spitalului, precizând că afecţiunea este des întâlnită în rândul tinerilor şi nu poate fi evitată.


Antena3.ro


×
Subiecte în articol: tanar medici asistenta operatie malpraxis
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close